Sprečimo. Zaštitimo.

Četvrti Autonomni Festival Žena, AFŽ, održaće se u petak i subotu, 24. i 25. novembra u knjižari “Bulevar Books” u Novom Sadu (Bulevar Mihajla Pupina 6), obeležavajući početak 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. Ove godine, festival se fokusira na temu „Mediji i nasilje nad ženama,“ povezujući umetničke, dramske i muzičke programe, kao i diskusije.

Organizatorke festivala ističu da feministički festivali, prisutni gotovo u svim zemljama nekadašnje Jugoslavije, igraju ključnu ulogu u umrežavanju žena. Ovakvi festivali podižu svest o štetnim praksama i fenomenima prihvaćenim u društvu. AFŽ ove godine ujedinjuje muziku, performanse, kreativnost i razgovore s ženama koje svoj glas koriste kako bi se svakodnevno borile za ravnopravnost.

Tokom oba dana festivala, posetioci mogu posetiti AFŽ mini bazar od 18:00 časova, a na prodajnoj izložbi će moći da pogledaju i kupe radove poznatih novosadskih ženskih kreatorki – od nakita, preko biljaka do odeće.

Festival je podržala i Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i time je on postao deo međunarodne kampanje “Orange the World – 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja

Svi programi za vreme AFŽ festivala su besplatni, a organizatorke pozivaju na razgovore i bazar, ali napominju da su sva mesta za koncert i monodramu već popunjena.

Program Festivala:

 1. novembar – petak:
 • 18:00 – Otvaranje Festivala i predstavljanje AFŽ saveznica
 • 18:30 – Tribina „Nasilje posle nasilja – institucije, mediji, javnost“
  • Učesnice: Biljana Srbljanović, Tanja Ignjatović, Iva Parađanin
  • Moderatorka: Tamara Srijemac
 • 21:00 – AFŽ Koncert: Eva Braun u akustičnom izvođenju Vasketa i Alberta
 1. novembar – subota:
 • 17:30 – Dekonstrukcija rodnih stereotipa sa dr Nadom Padejski Šekerović
 • 19:00 – Tribina „Internet kao prostor za žensko oslobođenje“
  • Učesnice: Branislava Antović Aleksić, Hristina Cvetinčanin Knežević, Milica Veljković, Lana Nikolić
  • Moderatorka: Milica Kravić Aksamit
 • 21:00 – Monodrama „Mrzim pozorište“ – Milena Minja Bogavac


UJEDINIMO SE! Investirajmo u sprečavanje nasilja nad ženama i devojčicama“ tema je ovogodišnje kampanje „Orange the World – 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ koja počinje 25. novembra, kada obeležavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i devojčicama, a završava se 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava. Nažalost, nasilje nad ženama i devojčicama i dalje je jedno od najprisutnijih vidova kršenja ljudskih prava širom sveta. I ove godine, Delegacija EU u Srbiji se pridružuje globalnoj kampanji 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja promovisanjem osnaženih žena i kroz saradnju sa širom zajednicom protiv fizičkog, verbalnog i/ili socio-ekonomskog nasilja. Pozivamo vas da pratite naše kanale društvenih medija i da se uključite u ovu kampanju. Sprečimo. Zaštitimo.