Pod sloganom #BeActive – Budi aktivan završena je manifestacija “Evropska nedelja sporta” koja se održavala u gradovima širom Srbije. U Vojvodini su različiti događaji na otvorenom održani u tri grada – Somboru, Zrenjaninu i Pančevu.

Svi događaji podeljeni su u okviru 4 teme: edukacija, radno mesto, aktivnosti na otvorenom, sportski klubovi i fitnes centri, a sve sa ciljem da se omladina podstakne na veću fizičku aktivnost.

Razlog za to svakako su podaci koji govore da je gojaznost među mladima u porastu i to upravo zbog nedovoljnog bavljenja sportom. Oko 30% dece se bavi sportom van škole, a tek 12% omladine generalno, dok ovaj procenat među studentima pada čak na 4,5% njih koji se bave bilo kakvim vidom fizičke aktivnosti.

Kako bi se ove brojke promenile na bolje širom Vojvodine najmlađi su učestvovali u nizu aktivnosti kao što su zabavni poligoni, takmičenja u šutanju na koš, trka za srećnije detinjstvo, plesni izazovi, Muzika i pokret – projekat u vrtićima.

Takođe u sva tri grada promovisani su različiti sportovi, te održani javni časovi fudbala, košarke, joge, sportskog penjanja, tenisa i odbojke, ali i otvoreni trening šaha. Na Gradskom bazenu u Pančevu, održan je i javni čas obuke neplivača.

Ovaj vid popularizacije fizičke aktivnosti od velikog je značaja. Poseban akcenat stavlja se na fizičko obrazovanje koje doprinosi razvoju aktivnijih generacija. Roditelji i nastavnici imaju veliku ulogu kada je u pitanju fizička aktivnost dece u školi i van nje.

Evropska nedelja sporta je događaj pokrenut od strane Evropske komisije. Cilj je razvoj sporta i fizičke aktivnosti. Ovaj događaj se realizuje u zemljama Evrope, ove godine po 8. put. Zvaničan početak Evropske nedelje sporta biće obeležen u Pragu 23. septembra 2022. godine. Tokom nedelje mnogobrojni sportski i edukativni događaji, biće organizovani širom Evrope sve do 30. septembra.