Danas počinju prve aktivnosti podrške izbeglicama iz Sirije u Turskoj u okviru nedavno uspostavljenog regionalnog povereničkog Fonda EU.

Za mesečne vaučere, kojima se obezbeđuje pohađanje nastave i hrana za 240.000 sirijskih izbeglica, većinom dece, izdvojeno je 17,5 miliona evra. Fond se finansira sredstvima iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć, a priloge Fondu daju i Italija i Nemačka.

Federika Mogerini visoka predstavnica za spoljne poslove i politiku bezbednosti i potpredsednica Evropske komisije je izjavila: Susedi Sirije velikodušno primaju i pomažu onima koji beže od rata. Pokretanjem prvih aktivnosti u okviru regionalnog povereničkog fonda i EU pokazuje da brine o izbeglicama. Nije slučajno što je prva aktivnost usmerena na obrazovanje. Sirija zbog rata i progona gubi čitavu generaciju ljudi. Olovka i knjiga najmlađim Sirijcima mogu uliti nadu. To je najbolje oružje protiv mržnje i radikalizacije. Oružje koje čitavoj zemlji može dati nadu u budućnost.”

Komesar za evropsku politiku bezbednosti i pregovore o proširenju Johanes Han dodaje: „Na nama je odgovornost da podržimo Tursku da se izbori sa smeštajem oko dva miliona sirijskih izbeglica. Svakodnevno smo svedoci toga da konflikt u Siriji ima direktne posledice po Evropu. Moramo da pomognemo izbeglicama u Evropi, ali i zemljama oko Sirije koje nose najveći deo tereta. Drago mi je što primenom dva ugovora u Turskoj poverenički fond EU može da pruži podršku onima kojima je najpotrebnija i to u konkretnim oblicima poput hrane i obrazovanja.”

U svrhu sprovođenja ovih aktivnosti, juče su u Briselu potpisana dva ugovora: sa UNICEF-om i Svetskim programom za hranu. Prvi ugovor, vredan 12,5 miliona evra, namenjen je unapređenju pristupa inkluzivnom i kvalitetnom obrazovanju kao i pružanju psihološke podrške sirijskoj deci koja žive u Turskoj, naročito deci koja su smeštena u lokalnim zajednicama. Posebna pažnja je usmerena na potrebe devojaka kao i dece sa invaliditetom.

Očekuje se da preko 200.000 dece izbeglica iz Sirije bude uključeno u program obrazovanja na arapskom, kao i da dobije školski materijal i psihološku podršku, a sve to u renoviranim školskim objektima. Poseban akcenat će biti stavljen na pristup sigurnim mestima za sirijsku decu i omladinu, koji će prvenstveno biti namenjeni devojkama kako bi se izbegao rizik od seksualnog i rodno uslovljenog nasilja. Osim toga, 3.700 nastavnika volontera iz Sirije i Turske će proći kroz obuku i dobiti novčani stimulans u cilju poboljšanja kvaliteta nastave na arapskom.

Druga aktivnost, u vrednosti od pet miliona evra, omogućiće da 41.000 Sirijaca smeštenih u tri izbeglička kampa dobije mesečne vaučere za hranu što će upotpuniti tekuće humanitarne napore EU i sprečiti prekid snabdevanja humanitarne pomoći.