Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport boravio je u poseti Novom Sadu gde se sastao sa političkim rukovodstvom Grada i Pokrajine, održao predavanje o odnosima EU i Srbije, učestovao u široj diskusiji o pristupu proširenju novoizabrane Evropske komisije i prisustvovao svečanosti obeležavanja 10. godišnjice Evropskog pokreta u Novom Sadu.

Tokom posete Devenport je rekao da Evropska komisija snažno podržava proevropsku politiku Vlade Srbije.

„Nova Evropska komisija podržava sve političke i finansijske napore koje Srbija preduzima kako bi ostvarila napredak na putu evropskih integracija“, rekao je Devenport, dodajući da je saradnja sa predstavnicima Pokrajine i Grada Novog Sada na visokom nivou.

Tokom svog obraćanja studentima i profesorima Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu (FIMEK), Devenport je rekao da novi predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker ima donekle teži zadatak na položaju na kom je trenutno. On je takođe istakao da Evropski parlament sada ima snažniju poziciju, budući da je njegov pristanak neophodan za program bilo kog od evropskih komesara.

Devenport je pred punim amfiteatrom održao predavanje o odnosima Evropske unije i Srbije, nakon čega je razgovarao sa studentima i odgovarao na njihova pitanja koja su se odnosila na prilagođavanje Srbije standardima EU, naročito u oblasti životne sredine. Studente je zanimala i ocena nedavne posete albanskog premijera Edija Rame.

U fishbowl diskusiji o tome kako će pristup procesu proširenja novoizabrane Evropske komisije uticati na perspektivu Zapadnog Balkana, koja je održana u prepunoj Velikoj sali Univerziteta u Novom Sadu, pored Devenporta učestvovao je i hrvatski ambasador Gordan Markotić i predstavnik Igmanske inicijative Vehid Šehić. Evroskepticizam se neminovno nametnuo kao tema, ali je bilo reči i o iskustvu Velike Britanije i Hrvatske kao članica EU.

„Evroskepticizam kao fenomen naravno da postoji u Velikoj Britaniji, ali postoji i u drugim zemljama“, rekao je Devenport.

„I lično i profesionalno verujem da je članstvo u EU najbolje rešenje za moju zemlju i to nije politička izjava. Debata u Velikoj Britaniji samo će uticati na jačanje svesti o njenom članstvu u EU“, dodao je.

Ambasador Hrvatske Gordan Markotić govorio je o iskustvu najnovije članice Evropske unije: „EU nam je donela nebrojene mogućnosti za studiranje i zapošljavanje. Vanjske granice postaju puno sigurnije. EU se ne može promatrati kao nešto što preko noći može doneti dobitak, nego je to proces koji traje“.

U okviru posete glavnom gradu Vojvodine, Devenport je u Galeriji Matice srpske prisustvovao i akademiji kojom je obeležena 10. godišnjica Evropskog pokreta u Novom Sadu, gde mu je uručena zahvalnica za doprinos evropskim integracijama. Zahvalnice su uručene i filmskom režiseru Želimiru Žilniku, opštini Srbobran, Galeriji Matice srpske i Akademiji umetnosti kao i mnogima drugima.