Ambasador Fabrici za K1 – Zajednička budućnost regiona u Evropi

0

Početak druge faze Međustranačkog dijaloga, odnosi Beograda i Prištine, proces vakcinacije i borba protiv Kovida 19 bile su glavne teme intervjua šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasadora Sema Fabricija, za jutarnji program televizije K1.

Na pitanje kako ocenjuje jučerašnji sastanak predsednika Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera i predsednika Narodne skupštine Republike Srbije Ivice Dačića, kojim se nastavlja Međustranački dijalog, šef Delegacije EU ocenjuje da se radi o pozitivnom prvom koraku nove faze ovog procesa.

„Trebalo bi to da pozdravimo to kao nastavak procesa koji se događao pre prošlogodišnjih izbora. Juče je i sa evropske i sa srpske strane priznato da će ovaj dijalog biti koristan, da je takođe neophodan kako bi pomogao da se sve političke snage ponovo angažuju i uključe u reforme, naravno uoči narednih izbora. Mislim da nam je potrebno malo vremena da definišemo sadržaj tema i stavki na agendi. Rekao bih da je ovo svakako pozitivan korak, znate da su Evropski parlament i brojne strane ovde u zemlji tražile ovaj dijalog“, navodi ambasador Fabrici, i dodaje kako je neophodno da se ojača demokratski sistem kako bi sve političke snage mogle da podrže reforme.

Evropske integracije su proces i nemoguće je davati precizne datume, ali što Srbije bude više radila na evropskom putu, pre će se sam proces završiti, ocenio je ambasador Fabrici.

„Mnogo toga se dešava i važno je ne zaboraviti i sve podsetiti na ogroman posao koji mi radimo, parlament je samo jedan deo. Mnogo drugih stvari radimo u raznim oblastima – inovacije, poljoprivreda, građevinarstvo, zaštita životne sredine, digitalna agenda, i zaista, mnogo toga je pred nama“, kaže šef Delegacije EU.

Kao pozitivan znak, ambasador Fabrici vidi posetu specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka regionu.

„On je hteo da proputuje region odmah nakon izbora u Prištini, dakle Evropska unija je zainteresovana za ovaj region i želi da pomogne. Ne dolazi naravno ni sa kakvim ultimatumom, nikada ne dolazi tako, EU se ne bavi politikom ultimatuma. Treba sačekati da on dođe, da se sastane sa nadležnima i da iskaže svoj stav u medijima. Za nas, dijalog je prioritet radi normalizacije odnosa Prištine i Beograda, i to je jedan od ključnih elemenata za približavanje ovog regiona EU“.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u borbi protiv pandemije koronavirusa, ambasador Fabrici kaže da se sve države nalaze u istoj poziciji i da pokušavaju da nađu balans između zdravstvenih mera i ekonomije.

„Naš odnos sa Vladom je snažan a moja uloga jeste da omogućim da volja, spremnost i želja da se približite Evropskoj uniji, a treba biti fer i reći da Srbija sprovodi uspešnu vakcinaciju. Takođe je tačno da ekonomija Srbije je najmanje pogođena u odnosu na ostatak Evrope, pogođena Kovidom. Kad pogledate brojke iz 2020. naravno vidimo da svi moraju da budu na oprezu, jer i sa vakcinacijom moramo da ostanemo na oprezu jer ova pandemija je nešto novo tek postoji godinu dana, menja se i moramo da budemo spremni. Ne bih rekao da je Srbija u potpuno drugačijoj poziciji u odnosu na druge zemlje EU jer Srbija je i geografski deo Evrope. Do sada je Srbija uspela da nađe uspešnu kombinaciju ekonomskih mera, smanjenja zatvaranja, vakcinacije ali moramo da ostanemo na oprezu i da budemo mudri“, zaključio je ambasador Fabrici.

Ceo intervju

Podeli

Comments are closed.