Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre sastao se sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Uoči posete Briselu, prvi potpredsednik Vlade Dačić ponovio je da članstvo Srbije u Evropskoj uniji ostaje naš strateški cilj, kao i jedan od naših glavnih spoljnopolitičkih prioriteta, kao i da Srbija ostaje u potpunosti posvećena reformskom procesu i unapređenju svih sfera našeg društva.

Dačić je izrazio spremnost Srbije da dalje unapređuje regionalnu saradnju koja neposredno doprinosi izgradnji međusobnog poverenja, procesu pomirenja i podstiče ukupan razvoj na našem putu ka punopravnom članstvu u EU.

Ambasador Žiofre je takođe ohrabrio Srbiju da nastavi aktivno da radi na regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima, uključujući i na rešavanju otvorenih bilateralnih pitanja sa susedima. Takođe je istakao konstruktivnu ulogu Srbije u upravljanju migracijama i pozdravio odluku Srbije da uskladi vizni režim Srbije sa EU, što je, zajedno sa daljim reformama u oblasti vladavine prava, važno za napredovanje na evropskom putu.

Ministar Dačić je izrazio nadu da će EU nastaviti da pruža podršku Republici Srbiji u oblasti iregularnih migracija, kako bi se osiguralo efektivno funkcionisanje centara, adekvatna podrška i usluge migrantima, kao i zaštita granica.

Ambasador Žiofre je pozdravio formalizaciju podrške koju je Srbija planirala da pruži energetskom sistemu Ukrajine preko Mehanizma EU za civilnu zaštitu. Dve strane su razgovarale o usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Imajući u vidu značaj partnerstva Srbije i EU, ambasador Žiofre predložio je i intenziviranje promocije pozitivnih i obostrano korisnih projekata i aktivnosti u javnosti i medijima.

Sagovornici su se takođe složili da bi intenziviranje direktne komunikacije i češći susreti zvaničnika Srbije i predstavnika Brisela dali dodatni impuls napretku u evropskim integracijama Srbije, te u tom kontekstu izrazili nadu da će poseta ministra spoljnih poslova Srbije Dačića Briselu sledeće nedelje dati pozitivne rezultate.

Sagovornici su razmenili mišljenje o situaciji na Kosovu i saglasili se da je nastavak dijaloga jedini i pravi put za postizanje održivog dogovora.