Evropska komisija (EK) objavila je Paket o proširenju za 2021. godinu, u kome detaljno ocenjuje stanje i napredak koji su postigli Zapadni Balkan i Turska na putu ka Evropskoj uniji, uz poseban fokus na sprovođenje osnovnih reformi, kao i jasne smernice o predstojećim reformskim prioritetima.

Posle zvanične konferencije za medije komesara za susedstvo i proširenje Olivera Varhejia, ambasador Evropske unije u Srbiji Emanule Žiofre svečano je uručio premijerki Srbije Ani Brnabić i ministarki za evropske intergracije, Jadranki Joksimović, izveštaj EK o napretku Srbije na putu ka EU.

Prema oceni Komisije, trenutno je postignut ukupni balans između napretka u okviru poglavlja o vladavini prava i normalizacije odsnosa sa Kosovom, na jednoj strani, i napretka u pristupnim pregovorima širom poglavlja, na drugoj. Srbija treba da nastavi i da ubrza i produbi reforme koje se tiču nezavisnosti pravosuđa, suzbijanja korupcije, slobode medija, domaćeg procesuiranja ratnih zločina i borbe protiv organizovanog kriminala. Komisija pozdravlja činjenicu da je Srbija ispunila merila za otvaranje klastera 3 i 4 i podržava ambiciju Srbije da što pre otvori nove pristupne klastere na osnovu nastavka napredovanja u reformama.

Ambasador Žiofre na konferenciji za novinare u Vladi Srbije povodom izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija izjavio je da Evropska komisija pruža podršku Srbiji da otvori dva klastera i dodao da je ta odluka doneta na osnovu izveštaja koji je iskrena procena stanja, bazirana na činjenicama. Nephodno je da se ulože napori i da se napravi napredak u primeni svih prethodnih dogovora kao bi se postigao sveobuhvatni pravno obavezujući sprazum. To je krucijalno i urgentno kako bi obe strane napredovale kao EU. Bitno je istaći podršku Srbiji u cilju i ambiciji da otvori dva klastera – tri i četiri, a na zemljama članicama je da donesu odluku o njihovom otvaranju, ali Komisija daje podršku tome“, rekao je ambasador Žiofre.

Žofre je naglasio da je odluka EK da Srbiju podrži u otvaranju dva klastera doneta na osnovu izveštaja koji je iskrena procena stanja, bazirana na činjenicama.

„Ovaj godišnji izveštaj o Srbiji odražava šta sve treba da se uradi kako bi Srbija uskladila zakonodavstvo sa EU, ali beleži i povećani broj reformi koje je Vlada Srbija postigla, npr. inicijative koje je Vlada Srbije pokrenula kao što je ustavna reforma za jačanje nezavisnosti prevosuđa, revizija kodeksa ponašanja Narodne Skupštine i prihvatanje preporuka GREKO i početak njihovog sprovođenja“, rekao je Žofre između ostalog.

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je ovogodišnji Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pristupanja EU „daleko najbolji“ u poslednjih nekoliko godina i da je sa otvaranjem dva klastera poslata snažna politička poruka da je mnogo urađeno u oblasti vladavine prava. „Postoje još neke stvari oko kojih razmišljamo drugačije i ne vidimo isto i mislim da smo imali konkretnije rezultate nego što su prikazani u izveštaju. U nekim aspektima smo očekivali još povoljniji izveštaj, ali svakako smo zadovoljni što je konstatovan napredak u skoro svim oblastima“, izjavila je Brnabićeva nakon što joj je šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre predao Izveštaj.

Brnabićeva je istakla da je posebno važno što je konstatovan napredak u apsolutno svim političkim kriterijumima i u reformama u oblasti vladavine prava što je, kako je rekla, prvi put kao i činjnenicu da je u izveštaju takođe prvi put od 2016. konstatovan napredak u oblasti slobode izražavanja i da to predstavlja „veliki iskorak“.

Minisatarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da Izveštaj na objektivan način govori o svemu onome što je dobro uradjeno i da je napredak evidentiran u svim oblastima.

„Iz izveštaja se može steći dobar utisak o zemlji i vladi koja je u teškim okolnostima pokazala hrabrost i motivisanost da usred pregovora prihvati novu metodologiju i bude zemlja koja neće da se žali i koristi kao izgovor za manjak reformi nego zemlja koja je prihvatila da promeni pravila igre i pokaže spremnost, posvećenost i hrabrost“, rekla je Joksimovićeva.

Za više informacija o Paketu proširenja

Za detaljne zaključke i preporuke za svakog partnera pogledajte:

Za više informacija: