Sistem zaštite oznaka geografskog porekla predstavlja jedan od najboljih „alata“ za brendiranje hrane i pića. O važnosti zaštite geografskog porekla proizvoda govorićemo tokom panel diskusije „Autentična Srbija kroz zaštićeno geografsko poreklo“ koje organizuje EU info kutak Niš u saradnji sa Turističkom organizacijom Niša, a u okviru Festivala vina i gastronomije – Naissus Wine & Fine Fair 2022. Događaj će se održati u petak, 5. avgusta od 17 sati na Letnjoj pozornici Niške tvrđave (Kafe Pozornica).

Tradicionalni proizvodi deo su našeg gastronomskog i kulturnog nasleđa i identiteta. Osim velikog potencijala, ove proizvode karakteriše i sve veća potražnja, te se njihov kvalitet, način proizvodnje ili specifičnost podneblja sa kojeg dolaze itekako mogu iskoristiti kao dodatna vrednost.

O važnosti zaštite geografskog porekla, šta podrazumeva i kako se dobija, kakvo je domaće, a kakvo evropsko iskustvo, razgovaraćemo tokom događaja sa sagovornicima:

–           Snežana Kumbarić, rukovodilac Grupe za označavanje hrane i šeme kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda  – Ministarstvo poljoprivrede RS

–           Dušan Janjić, suvlasnik Vinarije „Stari dani“

–           Stevica Marković, „Original Srbija“ i proizvođač lekovačkog ajvara

–           Ančica Dimitrijević, predsednica Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika grada Niša i profesor u Ugostiteljskoj školi Niš

Moderator: Dejan Tasić, novinar

Ove oznake koje su istaknute na ambalaži, daju ekskluzivnost proizvodu i garantuju kupcu da su specifičnost i kvalitet samog proizvoda nastali u spoju prirodnih resursa i tradicije, specifičnih znanja i veština.

Tokom događaja, biće obrađene sledeće teme:

–           Značaj i kriterijumi za dobijanje oznake geografskog porekla

–           Autentični srpski proizvodi i vina – kvalitet i tradicija ruku pod ruku

Učešće na događaju je moguće samo za prijavljene putem online formulara.

Broj mesta je ograničen.

Jačanje kapaciteta za sprovođenje i dalji razvoj zakonodavstva u oblasti organske proizvodnje i politike kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda naziv je tvining projekta koji je finansirala EU sa skoro 1,14 miliona evra. U okviru rezultata projekta pripremljeni su nacrti Zakona o organskoj proizvodnji i Zakona o šemama kvaliteta za poljoprivredne i prehrambene proizvode i prateći pravilnici, kao i specifikacije tri proizvoda sa zaštićenim oznakama geografskog porekla na nacionalnom nivou, za registaciju na nivou EU.

Više o geografskom poreklu možete pročitati na sajtu Ministarstva poljoprivrede i Zavoda za intelektualnu svojinu.

Podrška Evropske unije poljoprivredi i ruralnom razvoju u Srbiji vredna je više od 230 miliona evra od 2000. godine do danas. Projekti EU iz ovog sektora podstiču korišćenje sredstava iz fondova za poljoprivredu i ruralni razvoj, namenjeni su poboljšanju zaštite zdravlja potrošača, unapređuju kvalitet proizvoda, osiguravaju podsticaje i povećavaju konkurentnost srpskih poljoprivrednika na tržištu Evropske unije sa preko 500 miliona potrošača.