„Autoput mira“ će povezati ljude, gradove, ali i biznise i šansa je za ekonomski napredak juga Srbije, jedan je od zaključaka nakon početka radova na prvom delu projekta. Kada projekat bude završen, vreme putovanja između Niša i Merdara će biti oko 45 minuta.

Deonica Niš-Pločnik u dužini od 33 kilometra košta 255 miliona evra, od čega je 40 miliona evra grant sredstava Evropske unije, dok je preko 180 miliona evra obezbeđeno kroz povoljne kredite Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu. i razvoj, dok će ostatak stići iz budžeta Srbije. Autoput će se u narednoj fazi nastaviti do Merdara, a očekuje se da će cena kompletne saobraćajnice biti oko 650 miliona evra.

Ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je da je ovaj projekat deo globalnijeg pristupa EU.

„Autoput mira nije izolovan projekat. To je prvi izraz novog pristupa EU – Global Gateway. Dakle, to je deo šireg koncepta EU za koji moramo da vidimo punu sliku. Regionalno i globalno. Srbija je na neki način preteča u ovoj inicijativi. Uspešna ekonomska integracija u regionu i sa EU biće moguća samo uz pojačanu povezanost. „Autoput mira“ će imati i ekonomsku dimenziju za rast i radna mesta“, rekao je ambasador Žiofre.

On je podsetio i na činjenicu da EU podržava modernizaciju i rekonstrukciju železničkog Koridora 10, deonicu Beograd – Niš – Preševo, projekat od značaja za regionalnu povezanost, kao što se i efekat ovog autoputa proteže i dalje od početne i krajnje tačke.

„Ime govori samo za sebe: ovo je zaista mirovni projekat koji treba da pomogne negovanju dobrih odnosa, slobodnog putovanja, slobodnog protoka roba i usluga – u duhu EU. „Autoput mira“ je jedan od mostova za mir i pomirenje na Zapadnom Balkanu“, zaključuje šef Delegacije EU u Srbiji.

„Ovo je veliki iskorak za našu zemlju“, naglasio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i zahvalio Evropskoj uniji na finansijskoj pomoći za ovaj projekat.

„To će značiti novi život za Prokuplje, Blace, Žitorađu, Kuršumliju, Prolom Banju, Đavolju varoš, ali i nove investicije i mnogo posla za sve ljude. U Pomoravlju i Nišu već radimo na projektovanju pruge Beograd-Niš-Preševo, modernizaciji pruge Niš-Dimitrovgrad, radimo na tome sa Evropljanima. Sve to sve više košta, materijal je sve skuplji, zato nam treba podrška EU“, rekao je predsednik Vučić.

„Autoput mira“ je jedan od investicionih vodećih projekata u okviru Ekonomskog i investicionog plana EU za zapadni Balkan. Plan podržava velike drumske i železničke veze kako bi se podržala bolja povezanost privreda Zapadnog Balkana u regionu i sa EU.

Global Gateway je nova evropska strategija za jačanje pametnih, čistih i sigurnih veza u digitalnoj, energetskoj i transportnoj oblasti i jačanje zdravstvenih, obrazovnih i istraživačkih sistema širom sveta, objavila je nedavno Evropska komisija. Zalaže se za održive i pouzdane veze koje rade za ljude i planetu, kako bi se uhvatili u koštac sa najhitnijim globalnim izazovima, od klimatskih promena i zaštite životne sredine, do poboljšanja zdravstvene bezbednosti i jačanja konkurentnosti i globalnih lanaca snabdevanja.

Inicijativa ima za cilj da mobiliše do 300 milijardi evra investicija u periodu od 2021. do 2027, kako bi podržala trajni globalni oporavak, uzimajući u obzir potrebe partnera i sopstvene interese EU.