„Tvrđava u Baču predstavlja najznačajnije i najbolje očuvano srednjevekovno utvrđenje na području Vojvodine. Lokalitet, na kome je tvrđava izgrađena, svedoči o dugom nizu vekova korišćenja ovog prirodno odbranjivog terena, koji je svoju sudbinu vezao za reku Dunav, prirodnu granicu među narodima i civilizacijama“, stoji u opisu tvrđave u Baču veb stranici te opštine.

Upravo ovi kvaliteti nadležnima su preporučili lokalitet od velike istorijske važnosti za kandidovanje za upis na listi kulturnog i prirodnog nasleđa organizacije UNESCO (Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu).

„Važno je pronaći modele da to sačuvano i upisano nasleđe bude dobro valorizovano, čuvano, korišćeno, da služi za društvo u najširem mogućem smislu te reči“, rekla je arhitekta konzervator Slavica Vujović za Priče iz Srbije.

Upis Bačke tvrđave u svetsku zbirku nasleđa je od izuzetnog značaja, posebno imajući u vidu da Srbija prvi put nominuje novu kategoriju kulturnog dobra – kulturni predeo i da nije realizovala samostalnu nominaciju od 2007. godine, smatraju u Vladi Srbije.

„Na ovom terasastom terenu sa obiljem vegetacije, voda i prirodnog tla, prati se kontinuitet naseljavanja iz koga je proistekao i izraziti kulturni diverzitet, o kome svedoči bogatstvo očuvanog materijalnog i nematerijalnog nasleđa. Život različitih ljudskih zajednica na tom prostoru traje neprekidno od ranog neolita do danas, što je više od 8.000 godina“, napominje se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

Nastanak sadašnje tvrđave istoričari vezuju za period od 1338. do 1342. godine, kada je kralj Karlo Robert Anžujski ojačavao granice Ugarskog kraljevstva. Ipak, sami radovi na dograđivanju i utvrđivanju zidina trajali su gotovo dva veka.

Ovaj objekat nedavno je obnovljen sredstvima Evropske unije. Kula sa pet etaža je u potpunosti rekonstruisana, a na prvom i trećem spratu nalazi se postavka arheoloških eksponata iskopanih na prostoru tvrđave. Sa svojim sadržajima, kula je dostupna za turističke posete tokom cele godine.

„Ovo je jedna priča o tome kako nasleđe kada se stavi u fokus holističkog pogleda, može dodatno da vrati dosta društvu i da pomogne da se ono i očuva. U svemu tome se vidi veliki značaj Evropske unije i uopšte evropskih projekata, pomoću kojih smo mi unapređivali stanje tvrđave Bač. Sa evropskim projektima dolaze nova saznanja i novi standardi koji u stvari unapređuju način rada u našoj struci“, zaključuje Vujović.

Očuvanje zajedničkog kulturnog nasleđa Evrope, podrška i promocija umetnosti i kreativnih industrija u Evropi nalaze se među ciljevima Evropske unije. Konkretne inicijative, poput Evropske godine kulturnog nasleđa, posvećene su tome da se svim građanima omogući pristup ovoj živopisnoj i raznolikoj kulturi.

Zaštita i promocija kulturnog nasleđa sastavni su deo misije EU u Srbiji. EU prepoznaje značaj koji srpsko kulturno nasleđe ima za Evropu i svet. Obnova Golubačke tvrđave, Franjevačkog samostana u Baču, Pirotskog Grada, sinagoge u Subotici, koja datira iz 1902, izgradnja Centra za posetioce u Lepenskom viru, rekonstrukcija Botaničke bašte „Jevremovac”, u Beogradu, obnova Narodnog pozorišta u Beogradu – neki su od najvažnijih projekata koje je EU finansirala u Srbiji.
Detaljnije