Evropska nedelja sporta u Novom Sadu obeležena je revijalnim duelima srpskih reprezentativaca u basketu 3 na 3 i Košarkaškog kluba invalida u kolicima Vojvodine, čime se završava kampanja koju je Delegacija Evropske unije sprovela u Srbiji pružajući podršku našim paraolimpijcima na Igrama u Tokiju.

U cilju podrške košarkašima i košarkašicama u kolicima, kao i sportskim aktivnostima osoba sa invaliditetom uopšte, naši basketaši Aleksandar Ratkov, Mihailo Vasic i Marko Ždero pokazali su svoj raskošni talenat, a oprobali su se i u šutiranju iz kolica.

„Mi često treniramo na SPENS-u i imamo prilike da gledamo momke kako treniraju, tako da nam ovo nije strano“, rekao je Ratkov, nakon čega se i sam oprobao u košarci iz kolica.

Košarka se ubraja u naše najtrofejnije sportove, a brojni uspesi basketaša 3 na 3 i rangiranje naših sugrađana kao najboljih igrača na svetu govori nam da će i ovaj sport nastaviti da nam donosi radost, a da se basket i košarka mogu igrati bez barijera, pokazuju nam i košarkaši u kolicima.

Zvonko Nikolić iz Košarkaškim klubom invalida u kolicima kaže da su ovakvi događaji važni kako bi se motivisli ljudi da im se priključe kako bi ovaj sport bio što kvalitetniji.

„U Italiji postoji 4 lige košarke u kolicima i iz te mase oni dobiju kvalitetnu reprezentaciju. Mi smo prošle godine uspeli da uđemo u finale C divizije kada smo nažalost izgubili, ali smo se plasirali u B diviziju. Iz kvantiteta pokušavamo da izvučemo kvalitet koji će doprineti našoj budućoj reprezentaciji. Imamo 6 timova u zemlji i uspevamo da opstanemo zahvaljujući ljudima dobre volje koji nas podržavaju, poput Evropske komisije sada“, rekao je Nikolić.

Najmlađi Novosađani i oni malo stariji takođe su se oprobali u bacanju trojki i osvojili neke od simboličnih nagrada.

Evropska nedelja sporta tradicionalno se širom Evrope obeležava poslednje nedelje septembra, a u Srbiji po četvrti put ove godine. Olimpijski komitet Srbije u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta i Delegacijom EU u Srbiji organizovao je niz sportskih događaja tim povodom.

 Osnovni ciljevi Evropske nedelje sporta usmereni su na podsticanje građana na bavljenje fizičkom aktivnošću, bez obzira na godine ili fizičku spremnost, kao i edukaciju građana o zdravom načinu života.