Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Oskar Benedikt izjavio je danas u Preševu da će Evropska unija obezbediti 150.000 evra humanitarne pomoći za zbrinjavanje izbeglica u Srbiji.

Posle obilaska Centra za prihvat izbeglica u Preševu, Benedikt je novinarima rekao da je to prva humanitarna pomoć za izbeglice koja će biti u vidu hrane i higijenskih sredstava biti upućena preko Crvenog krsta Srbije. Prema njegovim rečima, to bi trebalo da bude dovoljno u narednom periodu od tri meseca kada se očekuje dolazak oko 70.000 izbeglica.

Još 240.000 evra izdvojeno je u iste svrhe, svrhe pomoći Srbiji da se nosi sa prilivom izbeglica i biče realizvano preko programa Evropski Progres, rekao je Benedikt.

On je pozvao Vladu Srbije da obezbedi adekvatne uslove za zbrinjavanje izbeglica u predstojećim hladnim danima.

Benedikt je rekao da je prošlog meseca kroz centar u Preševu prošla 21.000 izbeglica.

Samo u Nemačkoj ima 750.000 izbeglica i to dovoljno govori da je ovo problem svih nas, rekao je Benedikt i dodao da su zemlje Evropske unije iznenađene brojem izbeglica koji stiže iz ratom zahvaćenog područja.

Benedikt je dodao da je u Briselu već izdvojeno 150.000 evra kao neka vrsta prve pomoći za prihvat izbeglica u Srbiji.

Upitan šta tačno znači zbrinjavanje izbeglica u Srbiji i da li to znači samo pomoć za prolazak kroz teritoriju Srbije ili duži boravak, Benedikt je odgovorio:“Koga god da pitate od izbeglica svi kažu da su im cilj zemlje Evropske unije“.

On je ponovio i da nije bilo govora o izgradnji nekog velikog centra za izbeglice u Srbiji i dodao da su priče o tome bile samo spekulacije.

Benedikt je ukazao i na značaj operativne saradnje Vlade Srbije i lokalnih vlasti u zbrinjavanju izbeglica i dodao da će EU pomoći Preševu u prihvatu izbeglica.

On je napomenuo da problem nije samo srpski, već da i te kako pogađa EU i naveo je da je prošlog meseca na granicama EU bilo 167.000 migranata.

Danas se obeležava Svetski dan humanitaraca. EU je, zajedno sa svojim zemljama članicama, najveći donator humanitarne pomoći u svetu, o čemu je više informacija dostupno na http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm