Beograd dobio novi mural – beloglavi sup od recikliranog materijala

0

Beograd je dobio novi mural, ovog puta od recikliranog materijala prikupljenog tokom kampanje „Pogledaj oko sebe. Pokreni se“ koju zajednički sprovode Delegacija EU u Srbiji i Ministarstvo za evropske integracije, u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine. Mural sa likom beloglavog supa, zaštićene vrste ptica u Srbiji i svetu, rad je umetnika Ivana Kocića i ubuduće će krasiti zgradu Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“.

Izrada murala deo je kampanje čiji je cilj da podigne svest i pokrene na akciju sve građane, zajednice i institucije naše zemlje da se angažuju i postanu aktivni u zaštiti životnog okruženja u svojim lokalnim sredinama. Nakon debate održane 12. juna, kao i trash challenge organizovanog 14. juna, ovo je treći događaj u okviru pomenute ekološke kampanje u Beogradu, dok su u Užicu, Šapcu i Subotici organizovani jednodnevni obilasci ekoloških postrojenja izgrađenih uz podršku EU.

Mural je delo umetnika Ivana Kocića, ali i proizvod velikog finala četiri uspešno savladana izazova na društvenim mrežama koji su bili deo kampanje.Tokom mesec dana, četvoro mladih ljudi – influensera pokušalo je da svojim primerom pokaže da svako može nešto da učini za životnu sredinu: da živi bar nedelju dana bez plastike, da sadi biljke i drveće i, kao glumac Slaven Došlo, sakuplja otpad na koji nailazi (pogledajte na instagram profilima: @uvrnuti_sotovi_, @lutajuci_putnik, @slavendoslo). Zahvaljujući njima, prikupljen je materijal, odnosno otpad za asamblaž koji se nalazi na zidu Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“.

„Moj cilj je bio da pokažem deci kako mogu na kreativan način da vrše reciklažu. Nadam se da je ovo samo početak“, kaže Kocić i dodaje da je za izradu murala koristio i odbačene dečje igračke, a da je s namerom izabrao beloglavog supa, kako bi deci ukazao važnost prirode i zaštite životne sredine.

Kocić je poznat po tome što stvara umetnička dela od recikliranih materijala. U nameri da pokrene građane da se aktiviraju po pitanju zaštite životne sredine, simbolično je napravio beloglavog supa koji ima status strogo zaštićene vrste u Srbiji, a njegovom opstanaku pomaže Društvo za zaštitu i proučavanje ptica u Srbiji, kroz brojne projekte koje finansira Evropska unija.

„Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas ovde. Borba protiv klimatskih promena i zaštita životne sredine su veoma važne Srbiji za ulazak u Evropsku uniju, kao i politike Unije uopšte. Evropska unija je vodeći globalni akter u borbi protiv klimatskih promena“, navodi šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici. Ističe i da je kampanja „Pogledaj oko sebe“ pokrenuta kako bi se ukazalo šta je potrebno uraditi u zaštiti životne sredine i uputio poziv za akciju.

„Posebno je važno što je mural postavljen u školi tako da će deca imati priliku da vide specijalnu poruku u vezi sa prirodom i zaštitom životne sredine“, zaključuje ambasador.

Direktor OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Momir Dragaš  ističe da škola radi na zaštiti životne sredine i kroz druge projekte i izrazio veliko zadovoljstvo što je prvi mural u Srbiji od otpadnog materijala postavljen u njegovoj školi. Dodao je da su materijale za mural doneli i učenici OŠ „Ivan Goran Kovačić“.

Predstavnik Društva za zaštitu i proučavanje ptica u Srbiji Aleksa Vukićević uručio je ambasadoru Fabriciju knjigu u kojoj su popisane sve vrste ptica u Srbiji.

U okviru kampanje „Pogledaj oko sebe“, šef Delegacije EU, zajedno sa i predstavnicima Društva za zaštitu i proučavanje ptica u Srbiji obišao je područja na kome se sprovodi EU projekat „PannonEagle – Zaštita orla krstaša u Panonskoj niziji“, u blizini Srpskog Krstura. U okviru tog projekta sprovodi se zaštita poslednjeg gnezdećeg para orlova krstaša u Srbiji. Tom prilikom predstavnici Društva za proučavanje i zaštitu ptica Srbije predstavili su projekat i aktivnosti, a potom je organizovano posmatranje ptica.

Više o kampanji „Pogledaj oko sebe“ možete pročitati na sajtu www.pogledajokosebe.rs

Podeli

Comments are closed.