Intervencija u prostoru kao umetnički izraz daje veliku mogućnost za animiranje i skreatnje pažnje javnosti. Ulični grafitTok znanja“  oslikan ispred Dečije biblioteke u Nišu je svojevrstan umetnički putokaz prikazan slikom na asfaltu u jarkim bojama i sa prepoznatljivim kulturološkim i ekološkim motivima.

On služi ne samo lepšem, već i bezbednijem izlasku iz biblioteke do parka najpre za decu korisnike, ali i sve prolaznike. Uz učešće đaka iz tri niške osnovne škole kroz kreativnu radionicu i oslikavanje uličnog grafita u Nišu je otpočelo obeležavanje Evropske nedelje mobilnosti. Glavne poruke ovogodišnje manifestacije su Bolja povezanost i Krećimo se kvalitetnije, a Tok znanja upravo sugeriše polet pri učenju, igri, mašti, želji za novim saznanjima, ali i sugešiše stalno i neograničeno kretanje.

Evropska nedelja mobilnosti, manifestacija je kojoj Grad Niš pridaje veliki značaj. O planovima koje Grad ima u pogledu bezbednijeg uređenja prostora ispred zgrade Odeljenja za decu Narodne biblioteke, govorila je Tanja Obradović, glavni gradski urbanista. Ona je naglasila da će pored kreativnog doprinosa bezbednom prelasku ulice, ispred same zgrade biblioteke biti postavljeni i držači za parkiranje bicikala.

Upravo je o želji da se stvore bolji uslovi za bicikliste govorila i Danijela Vučič, menadžerka EU info kutka Niš. Ona nas je podsetila na suštinu Evropske nedelje mobilnosti, promovisanje održivih vidova prevoza, favorizovanje manje štetnih alternativa automobilima, kao i oslobađanje užih gradskih jezgara u korist pešaka i biciklista.

Odeljenje za decu Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ u Nišu, izabrano je kao polazna tačka u ovoj Nedelji mobilnosti. Ustanova slavi svoj 75. rođendan što je prilika da se podsetimo i ovog značajnog dana u kome smo najmlađim ljubiteljima knjige podarili kreativno osmišljen i umetnički oslikan prelaz, kao komunikaciju između parka na Sinđelićevom trgu i ulaza u zgradu biblioteke.

„Danas smo predstavili i dve izložbe koje su pripremile kolege sa Zavičajnog odeljenja biblioteke, Biblioteka kroz vreme i Niš na razglednicama kao i izložbu nagrađenih radova sa našeg godišnjeg konkursa koji je posvećen Svetskom danu knjige za decu, a čija je tema bila posvećena stogodišnjici od rođenja Duška Radovića“ naglašava Maja Novaković, rukovodilac odeljenja za decu Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ u Nišu.

Inače ambijent ispred biblioteke, danas je, oslobođen automobila, zablistao i u koloritu koji su oslikavali učenici mlađih razreda niških škola „Vožd Karađorđe“, „Ratko Vukićević“ i „Čegar“ kao i umetnice Anđela Bučić, Nevena Stefanović i Jana Milošević Mitrovska iz Udruženja mladih umetnika „Artef“ koje su bile zadužene za kreiranje bezbednog prelaza. Njihova umetnička intervencija ostaje da podseća i skreće pažnju učesnika u saobraćaju na sam prelaz, doprinoseći i atraktivnijem i bezbednijem ambijentu na Sinđelićevom trgu.

Obeležavanje Evropske nedelje mobilnosti nastaviće se već u nedelju 18. septembra, kada će biti održan „Defile niških biciklista“.

Svake godine u periodu od 16. do 22. septembra održava se EVROPSKA NEDELJA MOBILNOSTI, manifestacija čiji je osnivač i pokrovitelj Evropska komisija. Ova manifestacija ima za cilj da favorizuje nemotorizovane vidove prevoza u gradovima u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva, a sve u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama. Kampanja se sprovodi od 2002. godine, a prošle godine gotovo 3000 gradova iz 50 država Evrope i sveta obeležilo je ovu manifestaciju.