Kao deo Evropske nedelje mobilnosti, u nedelju 18. septembra u Nišu smo održali „Defile niških biciklista“, manifestaciju koju EU Info kutak Niš organizuje u saradnji sa Gradom Nišem i Udruženjem biciklista „Karavan tim“, a  koja za cilj ima promociju biciklizma i upotrebe bicikla kao prevoznog sredstva.

Danijela Vučić, menadžerka EU info kutka Niš je pre početka vožnje niškim ulicama podsetila da je ova biciklistička vožnja pravi način da zajedno pošaljemo poruku o potrebi za boljom povezanošču i kvalitetnijim kretanjem, između naselja i unutar gradova. „Uspostavljanje takozvane zelene hijerarhije je osnovni zadatak svih gradova koji širom Evrope učestvuju u Evropskoj nedelji mobilnosti. Ona podrazumeva smanjenje zagađenja rasterećenjem gradskih jezgara od motornog saobraćaja i davanje prednosti pešacima, biciklistima i javnom gradskom prevozu“.

Vladan Antić iz Udruženja biciklista Karavan tim se osvrnuo na trenutno stanje biciklističke infrastrukture u Nišu i planovima za njeno poboljšanje.

„Trenutno stanje saobraćajne infrastrukture nije zadovoljavajuće a najveći nedostatak je nepovezanost postojećih staza koje su koncipirane tako da ne pokrivaju veliku površinu grada već samo centralne bulevare. Ono čemu se nadamo u narednom periodu i na čemu u saradnji sa gradom radimo intenzivno jeste povezivanje postojećih staza kako bi u skorije vreme dobili stazu koja bi od Gradske kuće preko ulice 7. juli, Bulevara Nemanjića i Svetog Cara Konstantina, išla do Niške Banje. Nakon toga bi se radilo na okolnim biciklističkim stazama i njihovom povezivanju“.

Antić dodaje i da se nada skorašnjoj izgradnji biciklističke staze na keju na Nišavi koja bi bila dobra alternativa postojećoj stazi ali bi imala i veliki zančaj u razvoju rekreativnog biciklizma u Nišu.

Više od šezedeset biciklista, rekreativaca svih uzrasta, učestvovalo je u defileu niškim ulicama, od Trga Kralja Milana  do naselja Brzi Brod gde su proveli prijatan nedeljni dan u sportskim i rekreativnim aktivnostima i igri.

Svake godine u periodu od 16. do 22. septembra održava se EVROPSKA NEDELJA MOBILNOSTI, manifestacija čiji je osnivač i pokrovitelj Evropska komisija. Ova manifestacija ima za cilj da favorizuje nemotorizovane vidove prevoza u gradovima u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva, a sve u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama. Kampanja se sprovodi od 2002. godine, a prošle godine gotovo 3000 gradova iz 50 država Evrope i sveta obeležilo je ovu manifestaciju.