Dok smo u saobraćaju obraćamo pažnju na ljude, znakove i druga prevozna sredstva oko nas, što nam ne ostavlja previše prostora za razgledanje okoline i zgrada pored kojih prolazimo.

To svakako nije slučaj kada je u pitanju Biciklistička vožnja kroz murale Novog Sada koji su organizovali  EU info kutak Novi Sad i Klub ljubitelja biciklizma Eko kurir 19. septembra, kao jedan u nizu događaja koji će označiti Evropsku nedelju mobilnosti.

Na veoma posećenoj vožnji kroz murale Novosađani i Novosađanke svih generacija upoznali su svoj grad i iz ugla ulične umetnosti, a Dejan Vlaški iz Kluba ljubitelja biciklizma kaže da je ovo jedinstvena prilika za rekreaciju i upoznavanje grada iz drugačijeg ugla.

“Biciklistička vožnja kroz murale je veoma atraktivan način vožnje bicikla za naše sugrađane i sugrađanke ali i za goste Novog Sada. Ljudi koji žive u Novom Sadu verovatno prolaze pored ovih murala, a možda i ne obraćaju pažnju na njih, ne znaju njihovo značenje, kako su nastali i ko ih je njihov autor. Sa druge strane, posetioci grada mogu da ga obiđu biciklom i da saznaju interesantne informacije o svetski poznatim umetnicima ulične umetnosti koji su ostavili svoj trag u Novom Sadu”, rekao je Vlaški.

Novi Sad su poslednjih nekoliko godina oslikavali mnogi profesionalni i amaterski umetnici. Učesnici vožnje krenuli su sa Trga Republike, zatim Kejom, te pored istočne tribine Stadiona Karađorđe gde je oslikan jedan od najdužih murala u Srbiji, dužine 120 metara. Učesnici ove vožnje upoznali su se sa oko petnaest novosadskih murala i njihovim značenjima.

Pored Biciklističke vožnje kroz murale Novog Sada EU info point Novi Sad u okviru Evropske nedelje mobilnosti organizuje i druge događaje koji se tiču održivog transporta sa fokusom na biciklizam, koji iz godine u godinu nastavlja da bude jedno od glavnih obeležja Novog Sada.

Svake godine, od 16. do 22. septembra održava se Evropska nedelja mobilnosti, vodeća kampanja Evropske komisije za podizanje svesti o održivoj urbanoj mobilnosti.

Tokom nedelje, skoro 3.000 gradova i opština podstiče promene ponašanja u korist aktivne mobilnosti, javnog prevoza i drugih čistih, inteligentnih transportnih rešenja organizovanjem aktivnosti i događaja za podizanje svesti sa lokalnim zainteresovanim stranama. U Srbiji, kampanji se pridružilo sedam gradova.

Više informacija

Evropska nedelja mobilnosti u Srbji