“Svetski mir ne može se sačuvati bez kreativnih napora proporcionalnih opasnostima koje mu prete”.

Ovom rečenicom počinje Šumanova deklaracija, doneta 9. maja 1950. godine, koja predstavlja početak ujedinjenja Evrope. Godišnjica ovog važnog dokumenta, obeležava se kao Dan Evrope, slaveći mir i jedinstvo u Evropi, i jedan je od najznačajnijih i najvećih praznika Evropske unije (EU).

Tim povodom, na Trgu slobode u Novom Sadu, gradu koji je izabran za evropsku prestonicu kulture za 2022.godinu, u ponedeljak od 17 časova biće organizovan “Festival Evrope”.

Na događaju će se predstaviti zemlje članice EU, Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije kao i Evropski pokret u Srbiji. Festival će otvoriti Nj.E. ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i NJ.E. ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar.

Program će od 20 časova direktno prenositi Drugi program Radio televizije Srbije i prvi kanal Radio televizije Vojvodine.

Tokom “Festivala Evrope”, koji će trajati do 20h, prisutni će moći da se upoznaju sa zanimljivim sadržajima koje će na svojim štandovima predstaviti države članice EU.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by EU u Srbiji (@eusrbija)

Ipak, to nije sve, jer će ljubitelji igre pod obručima moći da se takmiče u  slobodnim bacanjima i basketu 3 na 3. Novi Sad je nadaleko poznat kao grad koji u tom sportu ima neke od najboljih igrača sveta, a takmičenje će pažljivo pratiti poznati reprezentativci i košarkaši – Novica Veličković, Aleksandar Ratkov i Mihailo Vasić.

Predviđen je i veliki broj fizički manje zahtevnih aktivacija. Najmlađi će moći da se zabavljaju u kutku za decu, a oni malo stariji da osvoje interesantne nagrade u kvizu znanja o Evropi.

Nacrtaj mi budućnost Evrope moto je koji inspiriše mlade evropske umetnike iz Italije, Severne Makedonije, Srbije, Crne Gore i Albanije. Njihov pokretni mural, nastao u okviru inicijative “Umetnici u gostima”, u ponedeljak će zvanično biti otkriven i građani će moći da vide kako izgleda ovo umetničko delo nastalo zajedničkim radom osmoro vrlo kreativnih ljudi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by EU za tebe (@eu.za.tebe)

Od 20 časova počeće koncert “Bolji smo zajedno” orkestra “Western Balkans Youth Orchestra” koji okuplja 60 mladih muzičara iz Srbije i sa Zapadnog Balkana pod dirigentskom palicom umetničkog direktora Desara Sulejmanija, kojima će se na bini pridružiti specijalni gosti: Ivana Peters, Frajle, Ana Stanić, Zoe Kida, Bilja Krstić, Kiki Lesendrić i Stevan B. Karanac. Program koncerta obuhvata više muzičkih žanrova i uključuje dela klasične, filmske, rok, pop i etno muzike.

Programi u okviru proslave Dana Evrope su besplatni i otvorenog karaktera za sve posetioce. Tokom meseca maja, širom Srbije i u onlajn okruženju planiran je veliki broj događaja kojima se obeležava zajednička prošlost, sadašnjost i budućnost Srbije i EU.

Proslavu Dana Evrope organizuje Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji. Obeležavanje ovog praznika tokom maja 2022. godine obeležava slogan Bolji smo zajedno u sklopu 6 nedeljne kampanje koja kreće 9. maja i trajaće do sredine juna.