Delegacija Evropske unije u Srbiji, u saradnji sa kompanijom New Moment New Ideas, partnerstvom sa Gradskim većem za kulturu Novog Sada i fondacijom „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, poziva sve mlade umetnike između 18 i 35 godina iz Srbije, Zapadnog Balkana i Evrope da se prijave za učešće u inicijativi pod nazivom „Nacrtaj mi budućnost Evrope“ za kreiranje murala u Novom Sadu, ovogodišnjoj Evropskoj prestonici kulture.

Kroz mural, kao i aktivno učestvovanje u ostalim kulturnim aktivnostima u Novom Sadu, odabrani umetnici će pokazati svoje umetničko umeće, njihovu viziju zajedničke budućnosti evropskog kontinenta i sposobnost osvrtanja na društveno angažovane teme.

Umetnici koji žele da učestvuju u inicijativi, „Nacrtaj mi budućnost Evrope“ treba da popune formular za prijavu, pošalju kratku biografiju, portfolio, kao i skicu svog viđenja teme putem ovog linka: futureofeurope.newmoment.com, gde takođe možete ispratiti sve detalje vezane za učešće u inicijativi kao i dešavanja oko priprema i nastanka murala.

Prijave su otvorene u periodu od 25. februara do 18. marta, nakon čega će osam odabranih umetnika zajedno oslikati zid kod Keja žrtava racije tokom boravka u Novom Sadu od 18. aprila do 9. maja. Mural će svečano biti otkriven u okviru proslave Dana Evrope, 9. maja.

Sve prijave pregledaće renomirani žiri kojim predsedava Lazar Sakan, idejni tvorac i kustos New Moment Gallery u kojoj je tokom 12 godina priređeno nekoliko stotina značajnih izložbi i kulturnih dešavanja.

Ostale članove žirija čine dr Tijana Palkovljević Bugarski, direktorka Galerije Matice Srpske, konceptualni umetnik Nikola Džafo i dva predstavnika Delegacije Evropske unije u Srbiji.