Novosadska nedelja ponosa nastavljena je juče tribinom Budućnost Prajda i LGBT+ prava u Srbiji u Kulturnoj stanici Eđšeg u saradnji sa Grupom IZAĐI.

Predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji Đulio Zani i mladi LGBT+ aktivisti i aktivistkinje razgovarali su o mogućnostima za unapređenje zakonskog okvira za prava LGBT+ osoba i inkluzivnosti budućih Prajd događaja.

Organizatorka Evroprajda koji je održan u Beogradu 2022. Maja Žilić kaže da je saradnja nevladinih organizacija i institucija izuzetno važna kada se organizuje događaj kao što je Prajd, ali da sa institucionalne strane podrška izostaje.

„Pored vlasti koja ne pruža podršku organizaciji ovakvih događaja, postoji i crkva koja igra veliku ulogu. Takođe, neposredno pre Evroprajda napadi na LGBT+ aktiviste i aktivistkinje bili su izuzetno učestali, što je, naravno, unelo veliku dozu napetosti i straha u zajednicu i organizatore ovih događaja“, rekla je Žilić i naglasila da je to jedan od pokazatelja nedemokratičnosti društva.

Moderator tribine i koordinator Grupe IZAĐI Velimir Milošev istakao je da je LGBT+ zajednici neophodna podrška međunarodne zajednice „koja će temama koje se tiču ove zajednice dati na važnosti i na taj način podstaći dijalog o njenim potrebama, kako kod nas, tako i u inostranstvu“.

Koordinator za Pregovaračko poglavlje 23 u Političkoj sekciji Delegacije EU u Srbiji ističe da LGBT+ zajednica u Srbiji ima i imaće podršku od strane Evropske unije.

„Važno je uspostaviti društveni konsenzus o važnosti sloboda i prava svih građana, ali je važno da taj društveni konsenzus prati i prilagođena nacionalna legislativa, koja onda postaje potpora borbi za prava svih članova društva“, podvukao je Đulio Zani.

Takođe, programska asistentkinja u Labrisu Dušanka Tomašević govorila je i o neophodnosti intersekcionalnosti LGBT+ aktivizma i Prajda kao takvog.

„Prajd u Srbiji mora da napreduje kada je intersekcionalni pristup zajednici u pitanju. Jako je važno da se i osobe sa zdravstvenim, ekonomskim i društvenim specifičnostima osete dobrodošlim na Prajd“, istakla je Tomašević, na šta se publika nadovezala i istakla važnost intergeneracijskog pristupa dijalogu o LGBT+ pravima.

Pored izložbe Lice zajednice, koja je 27. juna otvorena u prostorijama Grupe IZAĐI, ovo je drugi po redu događaj u okviru Novosadske nedelje ponosa koji je organizovala Grupa IZAĐI uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.