Komisija je za naredni dugoročni budžet EU za period između 2021. i 2027. predložila jačanje strateške autonomije, sposobnosti da zaštiti svoje građane i položaja EU na globalnoj sceni.

Evropskim fondom za odbranu od 13 milijardi evra će biti omogućena finansijska podrška za prekogranična ulaganja u najsavremeniju i potpuno interoperabilnu tehnologiju i opremu kao što su šifrovani softver i tehnologija bespilotnih letelica. Osim toga, visoka predstavnica uz podršku Komisije danas predlaže novi Evropski instrument za mir vredan 10,5 milijardi evra, koji nije vezan za dugoročni budžet, a koji će pomoći jačanje sposobnosti EU za sprečavanje sukoba, očuvanje mira i garantovanje međunarodne bezbednosti.

Federika Mogerini, visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost/potpredsednica Komisije, izjavila je: „EU je […] u oblasti odbrane i bezbednosti napravila korake koji su se nekad činili nezamislivim. Sada možemo da podržimo istraživanja i saradnju u cilju razvoja odbrambenih kapaciteta. Preduzimamo mere koje će olakšati brzo kretanje snaga država članica širom Evrope. […] predlažem i uspostavljanje Evropskog instrumenta za mir koji će poboljšati finansiranje vojnih operacija EU i podršku aktivnostima koje sprovode naši partneri.”

Jirki Katainen, potpredsednik nadležan za radna mesta, rast, investicije i konkurentnost, dodaje: Predložene mere će doprinieti da EU postane gospodar svoje sudbine. Preuzimamo veću odgovornost za odbranu i zaštitu naših građana. Prvi put u istoriji Evropske unije, deo evropskog budžeta je namenjen zajedničkom ulaganju u razvoj novih tehnologija i opreme namenjenih zaštiti naših građana. […].”

Elžbieta Bienkovska, komesarka za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća, kaže: Evropski fond za odbranu je prekretnica u oblasti odbrambene saradnje u Evropi. […] sada proširujemo planove i stvaramo ambiciozni evropski instrument namenjen podršci odbrambenih projekata tokom čitavog razvojnog ciklusa. Fond vredan 13 milijardi evra pokazuje rešenost Komisije u pogledu stvaranja Evrope koja brani i štiti svoje građane.”

Za više informacija pogledajte saopštenje za medije i informativne listove i odgovore na često postavljana pitanja.