Dan Evrope simboliše obećanje mira, prosperiteta i solidarnosti, saglasili su se šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u pozdravnim govorima tokom centralne manifestacije obeležavanja ovog praznika.

Svečanost je održana u botaničkoj bašti „Jevremovac“ u Beogradu, prisustvovali su gosti iz diplomatskog kora i državnog vrha Srbije, a održana je uvažavajući mere sigurnosti u sprečavanju pandemije COVID-19.

9. maj nije datum neke vojne bitke ili nacionalnog uzdignuća, već proslave pobede mira nad ratom, kaže ambasador Fabrici.

„To je svečano obećanje mira za buduće generacije, obećanje da rat neće biti ne samo nezamisliv, već i nemoguć. Ono što je bilo revolucionarano jesu principi ovog obećanja, koji su vizionarski, ali i pragmatični: solidatnost, demokratija, deljenje suvereniteta, model saradnje unutar Evrope. Upravo ti principi su održali EU u prethodnih 70 godina da stoji kao svetionik mira, prosperiteta i demokratije“, napominje on.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji kaže i da je kriza izazvana COVID-19 stavila Evropu pred izazov bez presedana.

„120.000 ljudi je izgubilo živote, milioni su u riziku od gubitka posla, ali je Evropa bez obzira na neizvesnost reagovala sa neophodnom hrabrošću i velikodušnošću i usvojila neophodne mere. Tako su obezbeđeni protok životnih namirnica, esencijalne medicinske opreme, isporučili smo solidarnost i obezbedili sredstva da zaštitimo biznise, zapošljavanje, da izdržimo oluju“, zaključuje on, i podseća da je za region predviđeno 3.3 milijarde evra pomoći.

Ambasador Fabrici takođe je zahvalio Srbiji što se obavezala da će 2 miliona evra uneti u fond Evropske komisije za razvoj vakcine protiv COVID-19. Dodaje i da je put ispred nas dug i težak, ali je dobro videti da Srbija deli duh solidarnosti koji obeležava EU.

Samo zajedno možemo da pobedimo izazovna vremena, kaže predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. Dodaje i da se Dan Evrope obeležava kao sećanje na Roberta Šumana koji je utro vizionarski put ujedinjenoj Evropi koja je tada pobedila strahove, tradicionalna neprijateljstva, izolacionizam i revanšizam i donela mir i prosperitet.

„Odluke koje su pre sedam decenija doneli tadašnji lideri Evrope mogu da nam budu smernice da na aktuelnu krizu odgovorimo na sličan način kroz zajedništvo i solidarnost. Zbog toga je Srbija donirala dva miliona evra za zajedničku borbu protiv COVID-19 i poslala avione pomoći prijateljima u Italiji“, istakla je premijerka.

Pomoć Evropske unije Srbiji je važna, kaže premijeka Brnabić, koja napominje i da je predsednik Republike Aleksandar Vučić u autorskom tekstu nedavno skrenuo pažnju na to da je Unija najznačajniji donator u Srbiji u borbi protiv koronavirusa, te da je u poslednjih 20 godina ona jačala naš zdravstveni sistem i pomogla sa 490 miliona evra u grantovima i kreditima.

Građani i Vlada Srbije to znaju da cene, napomenula je predsednica Vlade.

Nakon obraćanja ambasadora Fabricija i premijerke Brnabić, predstavljena je skulptura od recikliranih materijala umetnika Ivana Kocića, na temu evropske solidarnosti, a gosti su pomogli da se ona završi, lepeći figure na postolje u bojama zastave Evropske unije. Takođe, mogli su da pogledaju koncert preko sto mladih muzičara iz Evropske unije. Ambasadoru Fabriciju uručena je i zahvalnica Botaničke bašte „Jevremovac“, pošto je EU značajno pomogla obnovu tog objekta.

Obeležavanje Dana Evrope se ovde ne završava. Tokom večeri, nekoliko najvažnijih lokacija u Beogradu biće ukrašeno dekorativnim svetlom u bojama zastave EU. Takođe, na jednoj od najprometnijih lokacija u gradu postavljen je veliki bilbord povodom Dana Evrope. Kompletan kalendar dešavanja pronađite ovde