Grad Niš tradicionalno organizuje „Dan bez automobila“, u okviru Evropske nedelje mobilnosti, zatvaranjem glavne ulice u centru grada – Vožda Karađorđa – za automobileski saobraćaj. Ulica je time otvorena za građane koji će uživati i učestvovati u različitim programima koje organizuju lokalne institucije, sportski klubovi i umetnici. Ova manifestacija održaće se u petak, 22. septembra, od 17 do 20 sati.

EU info kutak Niš će u „Danu bez automobila“ organizovati onlajn kviz na temu uštede energije i mobilnosti. Učesnicima će biti dodeljene simbolične nagrade.

Pored toga, u izlogu EU info kutka Niš biće postavljena izložba „Zdravim koracima do zelenijeg grada“ na kojoj su predstavljeni saveti kako naš grad možemo učiniti zelenijim.

Tema ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti  jeUšteda energije“, a slogan „Krećimo se kvalitetnije – štedimo energiju!“ usmerena je na mogućnosti uštede goriva i energije uopšte i to kroz motivaciju građana da koriste aktivne vidove kretanja, promociju obnovljivih vidova energije u mobilnosti i zagovaranje što manje zavisnosti od upotrebe automobila.

Svake godine u periodu od 16. do 22. septembra održava se EVROPSKA NEDELJA MOBILNOSTI, manifestacija čiji je osnivač i pokrovitelj Evropska komisija. Ova manifestacija ima za cilj da favorizuje nemotorizovane vidove prevoza u gradovima u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva, a sve u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama. Kampanja se sprovodi od 2002. godine, a prošle godine gotovo 3000 gradova iz 50 država Evrope i sveta obeležilo je ovu manifestaciji.