Cvetna instalacija u obliku srca u bojama zastava Srbije i Evropske unije simbolično predstavlja prijateljstvo, poruku podrške, solidarnosti, ljubavi Evropske unije prema srpskom narodu, poručio je ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre, prilikom otkrivanja instalacije na Kalemegdanu, kod spomenika Pobednik.

Povodom Dana Evrope, ambasador Žiofre, ministarka za evropske integracije Tanja Miščević,  ambasadorka Švedske Anika Ben David, šefovi misija država članica EU i Mladi evropski ambasadori (Young European Ambassadors) na ovaj način su odali počast nastradalima u prošlonedeljnim tragičnim događajima u Srbiji.

„Dan Evrope je pravo vreme da se pošalju poruke soldarnosti, pošto je solidarnost u srcu evropskog projekta. Ove godine, otkazali smo svečanost i prijem, otkazali smo sve majske aktivnosti i koncert jer Srbija tuguje i oplakuje tragično nastradalu decu, školsko osoblje, mlade, policajca, građane i naša srca nisu spremna za slavlje. Sa ministarkom Miščević i ambasadorima zemalja članica EU otkrivamo ovu cvetnu instalaciju. Ovo je naša poruka podrške, solidarnosti, ljubavi Evropske unije prema srpskom narodu. Uz Srbiju smo u ovim teškim trenucima,“ poručio je ambasador Žiofre.

“Srbija ima nedeljivo prijateljstvo i partnerstvo sa Evropskom unijom. Danas smo na Kalemegdanu gde ovom postavkom cveća obeležavamo Dan Evrope, ali i svedočimo solidarnosti i podršci koju imamo od Evropske unije. Ta podrška, na kojoj smo veoma zahvalni, sada nam je posebno važna, kada je teško čitavom našem društvu”, rekla je ministarka Miščević i dodala da će cvetne sadnice solidarnosti, od kojih je danas na simbolično formirano srce, biti podeljeno posetiocima Beogradske tvrđave, ali i bolnicama i drugim institucijama zdravstvene i socijalne zaštite.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by EU u Srbiji (@eusrbija)

“Velika tragedija pogodila je Srbiju i ono sta se desilo nas je ostavilo tužnim, zbunjenim i slomljenog srca. Duboke su rane koje je ova zajednica oseća. Trauma za zajednicu je duboka i sigurno će dosta godina biti potrebno da se ona prevaziđe. Iako se nalazimo u stanju šoka, trebalo bi da nađemo način da nastavimo dalje. Tako bi trebalo da znamo da je jedinstvo i saradnja važno više nego ikada do sada.  Moramo da delujemo tako da sprečimo ovakve događaje u budućnosti, ali isto tako da predano radimo na održavanju individualnih sloboda koje naše društvo čini jačim i uspešnijim“, rekla je ambasadorka Švedske Anika Ben David .

Cvetna instalacija predstavlja Evropsku uniju i Srbiju zajedno u odavanju počasti žrtvama i izraz solidarnosti prema porodicama i prijateljima žrtava na Dan Evrope.

Mladi evropski ambasadori ovim povodom pomogli su deljenju 4000 sadnica cveća građanima kao znak solidarnosti i prijateljstva između Srbije i EU, a nepodeljene sadnice biće dostavljene Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj, Domu za stare Bežanijska kosa, Institutu za menatalno zdravlje i Centru za zaštitu odojčadi, dece u omladine u Zvečanskoj.

Svakog 9. maja, Evropa obeležava Dan Evrope, obeležavajući godišnjicu Šumanove deklaracije donete na taj datum 1950. Ova deklaracija se smatra momentom osnivanja Evropske unije, kada je napravljena vizija Evrope mira i solidarnosti, izgrađena na saradnji, demokratiji i poštovanju ljudska prava.