Šta su nakon Prve međuvladine konferencije kojom je i zvanično Srbija počela pregovore o članstvu u EU, rekli ministar spoljnih poslova Grčke Evangelos Venizelos, Štefan File, evropski komesar za proširenje, premijer Srbije Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić. – Zahvalnost Ketrin Ešton.

BRISEL, 21. januar 2014. (FoNet) – Upravo smo otvorili pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji  na zadovoljstvo svih država članica, izjavio je ministar spoljnih poslova Grčke Evangelos Venizelos, dok je premijer Srbije Ivica Dačić ocenio da je današnji događaj najznačajniji za Srbiju od Drugog svetskog rata i on određuje njen dalji put.

Venizelos je rekao da je to istorijski dan i otvaranje istorijskog poglavlja za srpsku naciju, ali je dodao i da mu je veoma drago što je to učinjeno za vreme predsedavanja njegove države Unijom.

To će biti svedočenje snažne opredeljenosti Srbije evropskom kursu. Na sastanku je predstavljen pregovarački okvir za Srbiju, koji je usvojio Savet EU. Taj tekst uzima u obzir dosadašnja iskustva proširenja, ali i sprecifične karakteristike Srbije, rekao je Venizelos.

Vidljivi napredak

 Cilj je da Srbija usvaja pravne tekovine EU, da ih primenjuje. Posebno se uzima u obzir novi pristup i iskustva u pregovaranju poglavlja pravda i bezbednost, kao i angažovanja Srbije u postizanju vidljivog i održivog napretka u odnosima sa Kosovom, koja će dovesti do sveobuhvatne normalizacije, rekao je Venizelos.

Venizelos je ukazao da taj proces treba da osigura da Srbija i Kosovo ostanu na evropskom putu i da se izbegne međusobno blokiranje u tom procesu.

On je zahvalio visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton i evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu na trudu i izrazio uverenje u kapacitete Srbije da se postigne napredak.

Dačić je naglasio da je Srbija strateški odredila svoj dalji put i vrednosti kojima teži i kvalitet društva za koji se zalaže. Ovako veliki dan se ne može prenebregnuti, mi koji učestvujemo u politici možemo da tumačimo da je to deo naših svakodnevnih obaveza, ali Srbija postaje danas deo pristupnih pregovora porodice evropskih naroda, rekao je Dačić.

Deo porodice

Pre 18 meseci Vlada je formirana i nije se od nas ovo očekivalo. Iznenadili smo vas. Bilo nam je lako, jer niste ništa očekivali. Sada se od Vlade očekuje mnogo i od političara koji je čine, rekao je Dačić. Zadatak nam je još teži, rekao je Dačić.

Dačić je zahvalio Ešton, jer je ona zaslužna za postizanje brojnih dogovora u briselskom procesu, kao i Fileu, posle čijih je izveštaja Srbija dobila status kandidata i otvorila pregovore.

Bićemo posvećeni izgradnji evropskih vrednosti, unutrašnjim reformama i nastavku dijaloga sa Prištinom, najavio je Dačić.

Mi treba da radimo od sutra, mi nismo ovaj dan dobili, mi smo ga zaslužili, jer smo strpljivo i posvećeno radili, rekao je Dačić.

Ovo je početak novog puta, koji će biti ispunjen raznim problemima i za koje se trudimo da bude brz, ali i da budemo kvalitetni.

Mi smo postavili cilj da Srbija do 2018. godine bude spremna za članstvo, a da u formalnom smislu 2020. godine možemo biti i punopravan član EU, naglasio je Dačić.

Dačić je rekao da će građani na referendumu odlučiti o članstvu u EU.

Izgubili smo mnogo vremena, budite uvereni da ćemo učiniti sve da vas ubedimo da što pre donesete odluku o članstvu Srbije u EU, rekao je Dačić.

Primeniti dogovoreno

Evropski komesar za proširenje Štefan File pozdravio je goste iz Beograda na srpskom jeziku i ocenio da je ovo istorijski dan i za Srbiju i EU.

Danas smo počeli simbolično pregovore na najvišem političkom nivou, a praktični pregovori o poglavljima će uslediti u narednim mesecima i godinama, objasnio je File.

Ovo predstavlja početak nove i ključne faze u odnosima Srbije i EU i to zaslužuje pohvalu napretka koji je učinjen u proteklim godinama, rekao je File.

Ključno je da imamo predanost Srbije u prihvatanju reformi i hrabrost i napore bez presedana u radu na normalizaciji odnosa sa Kosovom, dodao je on.

Beograd će morati da ostane predan normalizaciji odnosa sa Kosovom i primeni svih postignutig sporazuma. Reforme se moraju završiti i težiti usklađivanju sa evropskim pravnim tekovinama, posebno u poglavljima 23 i 24, napomenuo je File.

Verujem u odlučnost lidera Srbije da rade snažno u procesu pregovora, uključujući parlament i civilno društvo, rekao je File i izneo uverenje da Srbija može biti predmet inspiracije drugima u regionu.

Svetlija budućnost

Prvi potpredsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da danas veliki dan za Srbiju i njene građane, posle mnogo teških dana u Briselu, i da je bilo dobro videti kako se zastava Srbije vijori pored evropske.

Mi znamo da pred nama nisu laki zadaci, suočićemo se sa mnogim problemima i teškoćama, da ih naš narod neće u potpunosti odobravati, ali da smo mi spremni da svoje obaveze ispunimo zato što gledamo u budućnost, rekao je Vučić.

Građani su danas jasno shvatili da je pred nama bolja i svetlija budućnost, sve napore smo uložili da bi građani živeli bolje, rekao je on.

Moramo da radimo napornije, više, odgovornije, ozbiljnije, mi nismo slatkorečivi i šarmantni kao drugi, ali smo pokazali ozbiljnost u radu, rekao je Vučić.

Uveren sam da možemo da završimo svoje obaveze do 2018. godine, a onda od vas, od politike i klime u EU, zavisi hoćete li moći da prihavtite Srbiju kao novog člana 2020. godine, rekao je Vučić.

Mi ćemo sistem vladavine prava završiti u najboljoj veri, poglavlja 23, 24, 32 i 25, a vi donesite presudu da li Srbija zaslužuje da bude punopravni član EU, rekao je Vučić.