Pozivamo vas na Dane španske arhitekture u Nišu koje 17. aprila organizuje Ambasada Španije u saradnji sa EU info kutkom Niš i Društvom arhitekata Niša.

Zvanični jezik događaja biće engleski. Učešće na oba događaja je besplatno uz registraciju na jedan ili oba događaja putemOVOG LINKA.

Program u okviru Dana španske arhitekture u Nišu biće održan po sledećem programu i rasporedu:

Izložba “Arhitektura u Španiji u 21. veku: procvat arhitekture kroz vizuru Rikarda Santonje“

Lokacija: Galerija Društva arhitekata Niš, Generala Milojka Lešjanina broj 52

Vreme: 12 časova

Izložba koja je prošle godine predstavljena na 18. izdanju Beogradske internacionalne nedelje arhitekture dolazi u Niš. Reč je o izložbi fotografija Rikarda Santonje, koja daje prikaz savremene španske arhitekture, kako one amblematične i reprezentativne, tako i one koja je deo svakodnevnog života građana.

Rikardo Santonja je po obrazovanju geograf i fotograf, sa doktoratom iz arhitekture, transdisciplinarni autor i predavač na Visokoj tehničkoj školi arhitekture u Madridu (UPM) na Odseku za arhitektonske grafičke ideje; takođe je vizuelni umetnik i profesionalni fotograf, specijalizovan za arhitekturu i inženjering.

Na samom otvaranju izložbe, prisutnima će se obratiti:

  • dr Slaviša Kondić, Društvo arhitekata Niš,
  • Dario Otero, Ambasada Španije – zamenik ambasadora i ataše za kulturu
  • Danijela Vučić, EU info kutak Niš

Izložba “Arhitektura u Španiji u 21. veku: procvat arhitekture kroz vizuru Rikarda Santonje“ biće postavljena u Galeriji Društva arhitekata Niša do 26. aprila 2024.

Panel diskusija „Urbanizacija i javni prostor: Uvidi iz Španije“

Lokacija: Amfiteatar Građevinsko-arhitektonskog fakulteta, Aleksandra Medvedeva 14,

Vreme: 15-16:30 časova

Huan Antonio Marin Malave, glavni gradski arhitekta Malage održaće predavanje o urbanizaciji i javnom prostoru na primeru Malage. Govoriće o filozofiji i metodologiji projektovanja javnog gradskog prostora analizirajući promene proizvedene u poslednjih trideset godina u gradu Malagi. Tokom predavanja, sa nama će podeliti svoja neposredna iskustva i projekte urbane transformacije na kojima je učestvovao, ističući ključne principe koji su omogućili razvoj Malage u moderan i funkcionalan grad, istovremeno poštujući tradicionalne vrednosti i nasleđe. Predavanje će biti prilika da se dublje razumeju procesi urbanizacije, participacije građana i kreiranja javnih prostora u kontekstu savremenih gradskih izazova.

Pozdravna obaraćanja:

  • dr Marko Nikolić, prodekan za arhitekturu, Građevinsko-arhitektonski fakultet Niš
  • Dario Otero,  zamenik ambasadora i ataše za kulturu Ambasada Španije
  • Jovana Mitić, pomoćnica gradonačelnice Grada Niša za međunarodnu saradnju
  • Danijela Vučić, menadžerka EU info kutka Niš
  • dr Slaviša Kondić, Društvo arhitekata Niša

 

Predavanje Huan Antonio Marin Malave;

Pogled iz lokalne perspektive:

  • Tanja Obradović, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture – Odeljenje urbanističke inspekcije u Nišu, Rukovodilac grupe Niš
  • Slaviša Kondić, Klaster urbanog planiranja, Društvo arhitekata Niša, Građevinsko-arhitektonski fakultet Univerziteta u Nišu

Diskusija uz pitanja prisutnih.