Davenport: Lokalne samouprave treba da budu transparentne i dostupne građanima

0

Foto: FoNet

Učestvujući na godišnjoj Stalnoj konferenciji gradova i opština (SKGO) Šef delegacije Evropske unije Majkl Davenport je izrazio zadovoljstvo ostvarenim „istinskim partnerstvom“ između EU i lokalnih samouprava u Srbiji koje je donelo promene u životima građana.

On je rekao da je važno nastaviti reforme sa otvaranjem poglavlja o pristupanju Srbije EU da bi građani, koji sa pravom očekuju i da lokalne samouprave budu transparentne i  pristupačne, osetili opipljive rezultate.

Davenport je naglasio da reforme mogu sprovesti samo kompetentni i motivisani državni službenici, a oni mogu da rade efikasno samo uz odgovarajuću podršku.

On je kao prioritete u koje treba više ulagati jer su važni za napredak u priključivanju EU naveo jačanje strateškog razvoja, jačanje kapaciteta lokalnih kadrova, rešavanje  imovinsko pravnih pitanja, veću zaštitu životne sredine je važno za napredak u priključivanju EU.

“Svi smo svesni da su opštine u Srbiji bile suočene sa ozbiljnim stvarima kao što su izbeglička kriza u čijem je efikasnom i humanom upravljanju Srbija imala aktivnu i  konstruktivnu ulogu” ukazao je šef Delegacije EU u Srbiji.

Ambasador Davenport je najavio  nastavak saradnje sa SKGO kroz program Exchage 5 koji podržava opštine u prioritetnim oblastima.

kori-mali-gradovi

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave  Kori Udovički izjavila je da država mora da počiva na uređenoj lokalnoj vlasti jer se na tom nivou susreću građani i vlast i upozorila da lokalne samouprave ne mogu da preuzmu odgovornost, ako se o njihovom funkcionisanju odlučuje na republičkom nivou.

Prema njenim rečima odluka o određivanju maksimuma zaposlenih na lokalnom nivou je doneta na republičkom nivou da bi se kupilo vreme, a već iduće godine treba naći bolje rešenje.

“Mislim da 2016. mora da bude poslednja godina kada se nameću rešenja sa republičkog nivoa”, rekla je Udovički i dodala da treba iskoristiti kapacitete SKGO da se artikuliše produktivni dijalog da se ne desi situacija u kojoj bi zakon o finansiranju lokalnih samouprava bio razvijen u jednom ministarstvu, a da se ostali snalaze oko njegove primene u praksi.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je rekao da je važno da predstavnici lokalnih samouprava sednu sa Vladom da razgovaraju o zakonu o finansiranju lokalnih samouprava.

Podeli

Comments are closed.