Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport rekao je da očekuje da će na sastanku u Luksemburgu biti formiran novi fond za pomoć državama kroz koje prolaze izbeglice s Bliskog istoka.

Davenport je na skupu „Balkanska ruta i izbeglička kriza“ naglasio neophodnost bliske saradnje Evropske unije, međunarodnih donatora kao i država kroz koje izbeglice prolaze, posebno imajući u vidu da dolazi zima. Zbog toga, kako je rekao, „moramo da budemo fleksibilni u planiranju, jer se očekuje veći broj izbeglica u narednom periodu”.

“EU jeodlučna da nastavi da pokazuje istinsku solidarnost sa državama u regionu, među njima i sa Srbijom, sada u vezi s izbegličkom krizom i onako kako je to bilo tokom prošlogodišnjih poplava”, poučio je ambasador Davenport.

On je naglasio da je ovo što se dešava veliki test i za EU i da je vreme za nove, smele i odlučne akcije i njenih institucija, ali i država članica kako bi se princip solidarnosti i humanosti primenio u praksi.

„Želim da naglasim spremnost EU da nastavi i dalje da pomaže na jedan konkretan način“, rekao je Davenport istakavši da se moraju planirati i različiti scenariji u izbegličkoj krizi. On je ponovio pohvale na račun svih u Srbiji za odnos prema izbeglicama.

Davenport je posebno ukazao na značaj predstojećeg sastanka u Luksemburgu, na kome očekuje da će učesnici, među kojima i predstavnici Srbije, da donesu zajedničku deklaraciju u vezi sa pomoći državama kroz koje prolaze izbeglice.

„EU je odlučna i namerava da ostane i bude partner zemljama u regionu“, poručio je šef Delegacije EU.

Naglasivši značaj angažovanja građanskog društva na pomoći izbeglicama, kao i njihovu saradnju sa državnim organima, Davenport je najavio da je EU spremna za nastavak saradnje sa svima koji su angažovani na tom problemu.

Premijer Aleksandar Vučić je otvarajući skup naveo da je od početka godine u Srbiju ušlo više od 172.000 migranata, što je 7,4 puta više nego prošle godine. On je ponovio da Srbija u migrantskoj krizi pokazala humano i solidarno lice, da je pružila ruku svakom i pomogla koliko je mogla, te poručio da “nikada neće prihvatiti politiku mržnje prema tim ljudima i nikada neće dozvoliti skupove protiv njih”.

I Zaštitnik građana Saša Janković izneo je pohvale na račun državnih organa i njihovog angažmana u izbegličkoj krizi i ukazao da su i građani, kao i nevladine organizacije doprineli da se na pravi način suočimo sa ovim istorijskim događajima. Posebno je istakao problem maloletnika, koji bez pratnje roditelja prolaze kroz Srbiju i naveo da je njih oko 5.000 registrovano kod nas. “Moramo zbog takvih osposobiti i socijalne radnike”, primetio je ombudsman, “jer je to pravi način da se zaštite i zbrinu maloletnici i deca”.

Izvršna direktorka Fonda za otvoreno društvo Jadranka Jelinčić je ocenila je da problem izbeglica i migranata spada u domen poštovanja ljudskih prava, te navela spremnosti civilnog sektora da nastavi da radi na tim značajnim pitanjima.