Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport izjavio je da nema informacije o zatvaranju granica pojedinih zemalja pred izbeglicama i da takve tvrdnje nisu potvrđene.

Ambasador Davenport obišao je danas Kolektivni centar za privremeni prihvat i smeštaj migranata u Preševu i tom prilikom naglasio da u kritičnim situacijama vlade i dalje imaju odgovornost da poštuju međunarodne standarde u pružanju pomoći izbeglicama, ali je dodao da vlade imaju i odgovornost da svojim građanima obezbede sigurnost.

On je najavio da će o odnosu prema izbeglicama i bezbednosti biti razgovarano na sastanku ministara unutrašnjih poslova članica Evropske unije, zakazanom za petak.

Kao razlog posete centru za prihvat izbeglica u Preševu, ambasador je naveo da želi da se upozna sa potrebama tog centra za efikasniji rad.

Upitan koliko je EU izdvojila novca za pomoć Srbiji u zbrinjavanju izbeglica, Davenport je napomenuo da je na početku krize u junu izdvojeno dva miliona evra za Srbiju i Makedoniju.

“U drugoj fazi izdvojeno je iz programa Evropski progres, 300.000 evra, a potpisan je i paket pomoći od sedam miliona evra koji je dala Evropska komisija”, rekao je Davenport i dodao da je još sedam miliona evra izdvojeno za nevladine organizacije koje pomažu izbeglicama.

Ambasador EU je objasnio i da će EU novac iz svojih IPA fondova upotrebiti i za obnovu centara za prihvat izbeglica u Srbiji i da se čeka da Vlada Srbije ukaže na lokacije gde će pomoć biti potrebna.

Šef Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković je rekao da zbog velikog broja izbeglica koji svakodnevno stižu u Preševo stanovnici tog grada imaju probleme u svakodnevnom funkcionisanju, ali je dodao da do sada nije bilo incidenata.