Šef Delegacije EU Majkl Davenport i ambasadori osam zemalja članica EU zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandrom Vulinom i komesarom Vlade Srbije za izbeglice i migracije Vladimirom Cucićem posetili su novi prihvatni centar za migrante u Obrenovcu.

Ambasador EU Majkl Davenport naveo je da je ”veoma mnogo” urađeno tokom dve nedelje na rehabilitaciji mesta i prostorija bivše kasarne u Obrenovcu, koja je sada prihvatni centar.

„Sada smo videli unutra kakvi su uslovi života. Tu je više od 550 momaka od kojih je većina boravila u centru Beograda, čuli smo njihove priče. Mislim da je mnogo urađeno i svi ambasadori zemalja članica EU i ja vrlo smo zahvalni i ministru Vulinu i komesaru Cuciću na prilici da dođemo ovde, da vidimo koliko je urađeno”, rekao je Davenport.

FoNet

Prema njegovim rečima, EU ima dobru saradnju sa vladom Srbije. „Samo Evropska komisija izdvojila je više od 50 miliona evra od početka migrantske krize, kao i zemlje članice EU koje su izdvojile velike sume i to će se nastaviti. Reč je o kvalitetu naše saradnje, možemo da kažemo da smo veoma impresionirani radom srpskih vlasti i politike prema izbeglicama u Srbiji, to je najbitnije. Vlada se ponaša na human način, sa razumevanjem prema izbeglicama”, rekao je Davenport.

Centar su obišli i ambasadori Slovačke, Italije, Hrvatske, Velike Britanije, Nemačke, Češke, Italije, Austrije. Ministar Vulin je nakon obilaska centra, istakao da je, u cilju kontrolisanja bezbednosti i migranata, ali i lokalnog stanovništva, Vlada Srbije, odlučića da pojača kontrolu u prihvatnim centrima.

FoNet

Cilj konrole je, kako je objasnio, želja da se obezbedi sve što je potrebno i migrantima i lokalnom stanovništvu, da dobiju najbolju moguću negu i zaštitu, ali isto tako, da se kontroliše njihovo kretanje i da svakodnevni život i Obrenovčana i drugih građana ne bude uznemiren na bilo koji način.

Ministar je naveo da je prilagođavanje kasarne u Obrenovcu za potrebe prihvatnog migrantskog centra platio je Danski savet za izbeglice, Lekari bez granica, Evropska komisija, te da se time nije bavila vlada.

Šef predstavništva UNHCR Hans Fridrih Soder istakao je da je, od kada je otvoren centar, ostvaren veliki napredak, a da je sledeći korak poboljšavanje usluga koje se pružaju u tom centru, što je, ocenjuje, važno, da bi mogla da se obezbedi sigurnost, kako građana lokalne zajednice, tako i samih izbeglica i migranata.

“Mi poštujemo odlučnost Republike Srbije koja nastavlja da se ponaša prema izbeglicama na isti način i kao i odlučnošt međunarodne zajednice da nastavi da pomaže Srbiji i odgovori na potrebe izbeglica i migranata”, rekao je Ssoder.

FoNet

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić rekao je na sve treba gledati kao na ozbiljnu humanitarnu operaciju, koja je počela u momentu kada je bilo -19 u Beogradu i kada je bilo hladno svima koji žive u kućama, kao i izbeglicama koji su bili na otvorenom.

On je naveo da su radovi u prihvatnom centru još u toku ali i da očekuje da se ceo prostor završi za desetak dana.