Pečurke se smatraju drugom najvećom grupom organizama u biosferi posle insekata. Prema klasifikaciji UN tela za održivu poljoprivredu na svetu postoji 69.000 pečuraka.

Preko 5.000 poseduje različiti stepen jestivosti, a oko 2.000 vrsta spada u primarne jestive pečurke.Oko 1.800 ubraja se u lekovite, a oko 10 odsto od ukupnog broja vrsta smatra se otrovnim. Najpopularnije vrste kod nas su šampinjoni, vrganji, lisičarka i bukovača.

Upoznavanje sa svetom koji nas okružuje, od malih nogu, veoma je važno iz više razloga. Učenje o prirodi nam pomaže da je bolje čuvamo, saznamo šta iz nje može da nam bude korisno, kao i da li u njoj postoji nešto što je opasno po nas. EU info kutak Novi Sad i Šumska tajna organizuju dvodnevnu radionicu za decu pod nazivom „Šumska tajna – upoznajmo pečurke“. Ova radionica će biti realizovana na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, 18. i 19. septembra, od 10 do 12 časova.

Koliko je lako ili teško prepoznati jestive pečurke u prirodi, da li njihovo ubiranje u našim krajevima može biti opasno, kako izgleda gajenje pečuraka, koje su prednosti njihovog uključivanja u redovnu ishranu… neke su od tema o kojima će se pričati na radionici.

Tokom radionice će deca imati priliku da uče o vrstama pečuraka, posebno onim koje se mogu naći u našim krajevima. Kako bi mogli na vizuelno-kreativan način da prikažu ono što su naučili, jedan od načina učenja biće i kroz crtanje u umetničkom segmentu radionice.  Radionica na sajmu će biti sprovedena u aleji 4.

Proizvodnja zdrave hrane i bezbednost hrane sve su važnije teme čovečanstva – usled klimatskih promena, zagađenja, pandemije… Proizvođači hrane, trgovci, izvoznici i potrošači – nalaze se pred važnim zadatkom, a možda bi baš razvoj uzgajanja pečuraka mogao da ponudi hranljivu alternativu konvencionalnoj poljoprivredi.

Evropska unija donirala 230 miliona evra za poljoprovredu i bezbednost hrane u Srbiji od 2000. godine, a samo u 2017, vrednost izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u EU bila je 1,3 milijarde evra. Očuvanje životne sredine i zdravlja ljudi, bezbednost hrane, poštovanje dobrobiti životinja, održavanje zemljišta u dobrom stanju – glavni su ciljevi ovog sektora.

Delegacija Evropske unije u Srbiji i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede partnerski organizuju nacionalnu poljoprivrednu kampanju – „Za naša polja – #EU za poljoprivredu“, čiji je zadatak da promoviše dugogodišnju saradnju EU i Republike Srbije u sektoru poljoprivrede.