Lideri Evropske unije i Zapadnog Balkana sastali su se u Brdu kod Kranja na samitu o budućnosti odnosa Unije i šest partnera iz regiona. Nakon sastanaka, učesnici su se usaglasili oko Deklaracije, kojom se potvrđuje evropska budućnost regiona.

Lideri su potvrdili posvećenost procesu proširenja, zasnovanu na verodostojnim reformama partnera, poštenim i rigoroznim uslovljavanjima i principu sopstvenih zasluga. U deklaraciji samita, lideri su se složili da unaprede Ekonomski i investicioni plan, donoseći konkretne rezultate angažovanja EU u regionu, i izneli zajedničke prioritete odnosa EU – Zapadni Balkan za naredne godine kako bi zajedno napredovali ka inovativnijim, zelenijim i digitalnim ekonomijama. Lideri su se takođe obavezali na jačanje saradnje po ključnim bezbednosnim pitanjima kako bi građani bili bezbedni.

EU će pojačati ulaganja u Zapadni Balkan kako bi podstakla dugoročni oporavak, podstakla regionalnu integraciju i konvergenciju sa EU. Ekonomski i investicioni plan (EIP) od skoro 30 milijardi evra (EIP) za region koji je Komisija predložila pre tačno godinu dana ostaje plan EU za finansijski angažman na Zapadnom Balkanu u cilju zatvaranja njihovog socioekonomskog jaza sa EU. Fokus je na strateškim ulaganjima u transportne i energetske mreže regiona, zelenoj i digitalnoj agendi, podršci privatnom sektoru i izgradnji zajedničkog regionalnog tržišta zasnovanog na pravilima EU kako bi se oslobodio ekonomski potencijal regiona i učinio privlačnijim za investitore.

Kako bi započela implementaciju Plana, Komisija je predložila povećanje ovogodišnjih izdvajanja za Plan na 1,1 milijardu evra. 600 miliona evra najavljenih sredstava danas je povrh 500 miliona evra najavljenih na Samitu u julu u okviru Berlinskog procesa.

Komisija pozdravlja sledeće glavne rezultate samita u Brdu:

Namenski program o inovacijama, istraživanju, obrazovanju, kulturi, mladima i sportu u regionu, koji će promovisati naučnu izvrsnost, reformisati obrazovne sisteme u regionu, pojačati mogućnosti za mlade i kulturni sektor i pomoći u sprečavanju odliva mozgova.
Detaljan akcioni plan koji su dogovorili partneri sa Zapadnog Balkana za sprovođenje ambicioznih ciljeva Zelene agende, fokusiran na smanjenje zagađenja i emisije gasova sa efektom staklene bašte, upravljanje energetskom tranzicijom, uspostavljanje cirkularne ekonomije, podršku zaštiti biodiverziteta i unapređenje održiva poljoprivreda i proizvodnja hrane.
Potvrda nedavnog železničkog akcionog plana za region.
Priprema mape puta za dobrovoljno smanjenje rominga između EU i Zapadnog Balkana, nakon stupanja na snagu regionalnog sporazuma koji uvodi režim sličan romingu kod kuće u julu prošle godine.
Sporazum o jačanju saradnje između EU i partnera sa Zapadnog Balkana u ključnim bezbednosnim pitanjima, u oblastima kao što su hibridne pretnje i dezinformacije, sajber, svemirska pitanja, vojna mobilnost i antiterorizam, zajedno sa stalnom podrškom u borbi protiv nezakonite trgovine vatrenim oružjem.
Poboljšani redovni politički dijalog sa regionom i održavanje samita EU i Zapadnog Balkana kao redovnih događaja.

Samit je održan posle više od 19 meseci borbe protiv pandemije. EU i njene države članice stale su uz partnere sa Zapadnog Balkana, iskazujući svoju solidarnost paketom bez presedana od 3,3 milijarde evra finansijske pomoći, povezujući region sa mehanizmima za upravljanje vanrednim situacijama i podelivši gotovo 3 miliona doza vakcina, pored onih koje je region primio od COVAX -a.

Više informacija

Samit u Brdu, čiji je domaćin slovenačko predsedavanje Savetom, svedočanstvo je o strateškom angažovanju EU sa Zapadnim Balkanom. Dolazi nakon Samita EU-Zapadni Balkan 2018. u Sofiji i Samita EU-Zapadni Balkan 2020. u Zagrebu.

Predsednica Fon der Lajen je nedelju dana ranije posetio svih šest partnera sa Zapadnog Balkana, prenoseći važne poruke partnerstva i solidarnosti širom regiona, istovremeno potvrđujući jasnu opredeljenost Komisije za unapređenje pristupanja i punu integraciju u EU. Predsednik je pozvao svih šest partnera da ojačaju svoju regionalnu saradnju i ekonomsku integraciju, da iskoriste sve prednosti Ekonomskog i investicionog plana. Takođe je imala priliku da direktno razgovara sa regionom o budućnosti Evrope, o pitanjima koja su važna za sve građane našeg kontinenta.

Deklaracija iz Brda