Delegacija predstavnika država članica EU u Radnoj grupi za proširenje i zemlje u pregovorima o pristupanju (COELA) Saveta EU sa sedištem u Briselu, u pratnji Evropske komisije i Evropske službe za spoljne poslove, stiže večeras u trodnevnu posetu Beogradu i Novom Sadu.

Predstavnike 27 država članica predvođene švedskim predsedništvom primiće predsednik Vučić, premijerka Brnabić, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova ambasador Aleksić, ministarka za evropske integracije Miščević, ministarka pravde Popović i ministarka energetike i rudarstva Đedović.

Delegacija Saveta EU će se sastati i sa predsednikom Skupštine, skupštinskim odborima za evropske integracije i spoljne poslove i predstavnicima civilnog društva iz Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji. Takođe će posetiti projekte koje finansira EU.

Ova poseta će omogućiti razmenu mišljenja i bolje međusobno razumevanje o ključnim pitanjima od posebnog značaja za put Srbije u EU kao što su: vladavina prava uključujući reformu pravosuđa, sloboda medija, usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, posebno u kontekstu agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine, zaštita životne sredine, klimatske promene i energetika i dijalog o normalizaciji odnosa sa Kosovom uz posredovanje EU.

Savet EU odlučuje o različitim koracima u pregovorima o pristupanju EU. COELA se prevashodno bavi:

  • pripremom pristupnih pregovora i pregovaračkih pozicija EU
  • procenom napretka koje su zemlje kandidati ostvarile u ispunjavanju kriterijuma za pristupanje
  • odnosima sa zemljama kandidatima u okviru Sporazuma o pridruživanju
  • finansijskim instrumentom za pretpristupnu pomoć (IPA)

Evropska komisija daje odgovarajuće procene u svojim godišnjim izveštajima i upravlja finansijskom i tehničkom pomoći koju pruža EU za podršku Srbiji u sprovođenju demokratskih i ekonomskih reformi neophodni za proces pristupanja.

EU je najvažniji politički partner Srbije i njen najveći investitor i trgovinski partner. EU je takođe najveći davalac finansijske pomoći Srbiji. Od 2007. godine, za Srbiju je izdvojeno 2,91 milijardi evra u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), za reforme u vezi sa pristupanjem EU i usklađivanje Srbije sa pravnim tekovinama i standardima EU, čime su obezbeđena finansijska sredstva za više od 1.500 projekata širom Srbije.

Napomena:

Obaveštavaju se predstavnici medija da neće biti predviđen poseban proces akreditacije preko Delegacije EU za pojedinačne sastanke sa srpskim kolegama.