Demanti ambasadora Devenporta

0

Šef delegacije EU Majkl Devenport odbacio je tvrdnje o zloupotrebi novca i korupciji u vezi sa Delegacijom tokom implementacije projekata podrške i unapređenja zdravstvenog sistema Srbije i izrazio je žaljenje što nevladina organizacija „Doktori protiv korupcije“ nastavlja da iznosi netačne tvrdnje.

Šef delegacije Evropske unije Majkl Devenport odbacio je danas tvrdnje o zloupotrebi novca i korupciji u vezi sa Delegacijom tokom implementacije projekata podrške i unapređenja zdravstvenog sistema Srbije i izrazio je žaljenje što nevladina organizacija „Doktori protiv korupcije“ nastavlja da iznosi netačne tvrdnje, prenosi Fonet.

U pismu organizatorima okruglog stola Srpsko zdravstvo – Uzroci poslednjeg mesta u Evropi, Devenport je podsetio da je istraga sprovedena o svim tvrdnjama o zloupotrebi sredstava i korupciji u vezi sa delegacijom pokazala da su te tvrdnje neosnovane.

On je izrazio žaljenje što članovi nevladine organizacije „Doktori protiv korupcije“ nastavljaju da iznose netačne i neosnovane tvrdnje uprkos objašnjenjima koja su im data.

Devenport u pismu navodi da su Evropski sud revizora i služba EU za borbu protiv zloupotreba OLAF sproveli opsežnu istragu o uspostavljanju nacionalne službe za transfuziju u Srbiji, koja je finansirana novcem od EU i da nisu našli nikakve neregularnosti.

On je podsetio da delegacija EU nije učestvovala u projektu hitne rekonstrukcije 20+1 bolnice finansiran zajmom od Evropske investicione banke. Dokumenta o navodnim zloupotrebama u tom projektu su odmah prosleđeni službi OLAF koja nije našla dokaze o zloupotrebi, a delegacija je pojačala mere nadgledanja sličnih projekata.

Devenport je napisao i da EU nije finansirala rekonstrukciju instituta Torlak već da je novac obezbedila Svetska banka a da je EU samo radila procenu za Evropsku investicionu banku koja je razmatrala mogućnost finansiranja razvoja vakcine za grip u tom institutu.

Delimo mišljenje da postoje ozbiljni problemi u zdravstvu u Srbiji ali ni delegacija ni sama EU ne mogu se smatrati odgovornim za tu situaciju, napisao je Devenport dodajući da je upravo suprotno tačno jer je EU dala značajan doprinos reformama u zdravstvu.

Original pisam ambasadora Devenporta: ovde

Podeli

Comments are closed.