Mediji moraju ići pravcu ispunjavanja javnog interesa, a primer lista „Danas“ je dobra ilustracija da novinari mogu biti dobri vlasnici i da takav medij može opstati na tržištu, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport u intervjuu listu „Pančevac“.

„Kada je o finansiranju medija reč, ključno je da prilivi u medije iz državnih resursa ne narušavaju pravila konkurencije i da idu u pravcu ispunjavanja javnog interesa. To novi medijski zakoni dobro definišu, samo ih treba dobro sprovesti“, rekao je Devenport, odgovarajući na pitanje o predstojećoj privatizaciji medija.

„Moje lično mišljenje je da novinari i zaposleni u medijima ne bi bili lošiji vlasnici firme od koje žive od bilo koga drugog. List ‘Danas’ je dobar primer, njegovi vlasnici su novinari i taj list pokazuje da takva struktura vlasništva može da se nosi na tržištu. Sličnih primera ima u Evropi, to nije ništa neobično“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, za budućnost medija bi „svakako bilo dobro da se zaposleni udruže, da sami otkupe medije u kojima rade i da izađu na tržište, umesto da čekaju da ih država i lokalna samouprava pomažu. Ipak, ovo je pitanje za zaposlene u medijima: da li su spremni za tržišnu utakmicu?“.

Odgovarajući na pitanje o organizaciji lokalne samouprave u Srbiji i ovlašćenjima lokalnih vlasti, Devenport je rekao da je za Srbiju „veliki izazov da unapredi efikasnost i rezultate rada državne uprave na lokalnom i centralnom nivou“.

„EU je spremna da pomogne Srbiji da takvu upravu razvije, kako bi poreski obveznici dobili kvalitetnu uslugu za novac koji izdvajaju, kao i efikasniju javnu upravu“, rekao je.

„Jedan od najvećih razvojnih potencijala leži u fondovima koje EU odvaja za regionalni razvoj i regionalnu saradnju. Srbija treba ozbiljno da se pozabavi time, da se i reformom svog unutrašnjeg uređenja pripremi za članstvo u EU i za sredstva koja će joj biti na raspolaganju“, dodao je ambasador Devenport.

Ceo intervju pročitajte ovde