Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport izjavio je da se očekuje da u Luksemburgu na konferenciji posvećenoj migrantskoj krizi budu usvojeni zajednička deklaracija i preporuke.

On je novinarima u Beogradu rekao da će na konferenciji u Luksemburgu učestvovati ministri unutrašnjih i spoljnih poslova zemalja članica, kao i predstavnici tranzitnih zemalja, kao što je Srbija, koja je, kako je ukazao aktivno učestvovala u pripremi za tu konferenciju.

Na pitanje da li su postulati i vrednosti EU uništeni izbegličkom krizom Devenport je odgovorio da su oni „kamen temeljac“ i da se ne mogu uništiti „jednim ili drugim potezom“.

„U vezi sa reakcijom na velike izazove sa izbegličkom krizom, zatvaranje granica i podizanje zidova nije rešenje u ovakvoj situaciji“, kazao je Devenoport. On je naveo da je Srbija u svom suočavanju sa izbegličkom krizom prikazala efikasnost.

Na pitanje novinara da li je odnos prema izbeglicama neka vrsta ulaznice za ubrzavanje pregovora Srbije sa EU, ambasador Devenport je rekao da je Srbija na dobrom putu što se tiče evropskih integracija i da se otvaranje prvih poglavlja očekuje do kraja godine.