Sutra se navršava prva godišnjica Sporazuma o putu ka normalizaciji koji su Kosovo i Srbija zaključili u Ohridu u Severnoj Makedoniji. Sporazum i aneks za njegovu primenu postignuti su nakon višemesečnih intenzivnih pregovora uz posredovanje Evropske unije kako bi se pomoglo stranama da naprave korak napred u normalizaciji svojih odnosa.

U vremenima neviđenog rata punih razmera na našem kontinentu, postizanje sporazuma koji obećava mir, stabilnost i dobrosusedske odnose bilo je značajno dostignuće. Prvi put tokom dijaloga uz posredovanje EU strane su se složile oko jasnih parametara koji definišu putanju procesa za normalizaciju odnosa. Ovaj Sporazum i njegova primena jasno će pokazati da je budućnost oba partnera u Evropskoj uniji.

Za žaljenje je što su, uprkos velikim naporima EU i šire međunarodne zajednice, i Kosovo i Srbijo do sada postigli veoma ograničen napredak u sprovođenju obaveza koje su prihvatili ovim Sporazumom. EU je više puta podsećala da je Sporazum u celini obavezujući prema međunarodnom pravu. Stoga, svaki nedostatak sprovođenja ne samo da ugrožava evropsku integraciju dveju strana već i šteti njihovoj reputaciji kao kredibilnih i pouzdanih partnera.

Sada je krajnje vreme da i Kosovo i Srbija prekinu dosadašnji začarani krug kriza i tenzija i pređu u novu, evropsku eru. Sporazum nudi bolju budućnost za građane Kosova i Srbije i celog regiona.

Očekujemo da lideri Kosova i Srbije pokažu odgovornost, viziju i liderstvo tako što će ostvariti napredak u primeni Sporazuma bez daljeg odlaganja. To je prilika koju ne bi trebalo da propuste. Evropska unija je i dalje spremna da pomogne Kosovu i Srbiji u svakom koraku na tom putu, ali oni su ti koji moraju da preduzmu te korake i krenu napred.

Izjava visokog predstavnika Borelja