U utorak, 2. maja 2023., visoki predstavnik EU za spoljnu politiku /potpredsednik Evropske komisije Žozep Borelj će u Briselu sazvati sastanak na visokom nivou u sklopu Dijaloga Beograda i Prištine.

Učešće su potvrdili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti.

Visoki predstavnik, će uz podršku specijalnog predstavnika EU, Miroslava Lajčaka, održati zajednički sastanak sa liderima sa početkom u 18:00 časova.

Na sastanku će biti reči o primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije.

Od strana se očekuje da usvoje Deklaraciju o nestalim licima kao prvu tačku dnevnog reda, nakon čega će uslediti prezentacija/rasprava o prvom nacrtu statuta Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu. Stranke će takođe imati priliku da razgovaraju o aktuelnim pitanjima od političkog značaja.

Visoki predstavnik će na kraju sastanka u zgradi EEAS-a dati izjavu medijima. Izjava za medije visokog predstavnika Borela će se prenositi uživo putem Europe by Satellite.

Da biste pratili izjavu za štampu, molimo Vas pošaljite e-mail na: Luca.DILDA@ec.europa.eu i Margot.RASKINE@ec.europa.eu do ponedeljka u 17:00 časova, sa sledećim informacijama: puno ime i prezime, ime medija, datum rođenja, državljanstvo, te broj lične karte/pasoša.