Dvesta pedeset porodica izbeglih iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine dobilo je svoj novi dom u Ovči kroz Regionalni stambeni program koji Evropska unija finansira sa 80 odsto sredstava. Ključeve novih stanova nekim od njih dodelili su ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Imati svoj krov nad glavom je srpski izraz koji je realnost za 250 porodica koji danas imaju dugoročno rešenje o stanovanju. Danas počinje novo poglavlje u njihovim životima i dobili su prostor koji mogu da zovu svojim domom”, rekao je ambasador.

Žiofre je uručio ključeve Juri Vučetiću koji je iz Karlovca izbegao tokom Oluje, a na svoj stan čeka više od 30 godina.

“Od danas imaćete vaš krov nad glavom i nadam se da će vam novi stanovi pružiti toplinu i bezbednost koju zaslužujete i da ćete u ovim domovima stvarati uspomene, srećne uspomene, koje će pamtiti i vaši potomci.

Stanovi su izgrađeni u okviru Regionalnog stambenog programa (RHP). Program je uspostavljen kako bi pružio trajna stambena rešenja ugroženim izbeglicama i raseljenim licima nakon sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. do 1995. godine. RHP sprovodi svoje aktivnosti u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji.

Ambasador EU u Srbiji naglasio je da je ovo samo jedna faza izgradnje 500 stanova u Borči, a koja je započeta 2018. godine.

“Kako se program približava finalnoj fazi, Srbija je načinila dobre korake i do kraja implementacije programa 7.442 porodice dobiće nove domove.”

Sve zgrade su energetski efikasne, a stanovi imaju centralno grejanje putem geotermalnih pumpi, a neke od njih pristupačne su i osobama sa invaliditetom, naglasio je ambasador Žiofre.

Predsednik Srbije Aleksndar Vučić zahvalio se ambasadoru i zemljama EU na velikoj donaciji i mogućnosti da izbeglicama Srbija pruži novi dom.

“Mi u Srbiji imamo još više od 8.000 izbeličkih porodica, uložičemo veliki novac i njima da pomognemo i da, ako ne možemo da rešimo svaki problem, onda barem onaj osnovi – da mogu da normalno da žive i imaju budućnost”, rekao je predsednik Srbije.

Regionalni stambeni program (RHP) osnovan je kao regionalna inicijativa Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kako bi pomogao izbeglicama i raseljenim licima. Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope. Evropska unija finansira 80 odsto sredstava, a osim nje, učestvuju i SAD, Nemačka, Norveška, Švajcarska, Italija, Danska, Turska, Luksemburg, Španija.