Društvene mreže imaju dokazan potencijal za mobilizaciju pažnje kada je tema rodne ravnopravnosti u pitanju. U poslednjih nekoliko godina svedočimo velikoj transformaciji tradicionalnih vrsta medija i publika sve više postaje odanija autentičnim i nezavisnim izvorima informacija. U takvom ekosistemu zagovaranje ženskih prava i rodne ravnopravnosti našlo je poseban glas, čemu najviše svedoče sada već serijske priče o progovaranju protiv nepravde koje su započele pojavom #MeToo pokreta.

Stoga EU info kutak u Nišu organizuje događaj tokom koga ćemo o ovoj temi razgovarati sa Ivom Parađin Lilić, autorkom podkasta Tampon zona. Predavanje počinje u utorak 21. marta  u 13 sati, u prostorijama EU info kutka Niš (Vožda Karađorđa 5).

Kroz ovo predavanje, ali i interaktivni razgovor istražujemo koji su to najzahvalniji načini i formati za promovisanje ideja rodne ravnopravnosti, kako da oni dođu do što veće publike i na koji način mogu da naprave istinsku promenu u društvu.

Kroz svoje lično iskustvo, istraživanje tuđih i navođenje konkretnih primera, Iva će nam predstaviti neke pozitivne alate za pokretanje promene, ali i ukazati na moguće greške i opreznosti kojima je potrebno da vladamo u onlajn prostoru.

Događaj je namenjen pre svega mladima i svima onima koji žele da preuzmu aktivnu ulogu u menjanju i stvaranju boljeg društva i promovisanju rodne ravnopravnosti. Učešće je besplatno uz prethodnu registraciju putem linka:

https://euinfo.civicatalyst.org/tampon_zona

Broj mesta je ograničen.

 

Događaj je deo Osmomartovske kampanje koju ove godine nizom događaja obeležavaju Delegacije EU u Srbiji i EU info mreža u saradnji sa partnerima sa Agencijom za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), Beldocs festivalom, Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije, Reflektor Teatrom, podkastom Tampon zona, ambasadama zemalja članica EU, umetnicama, rediteljkama, spisateljicama, i drugima.

 

O predavačici: Iva Parađanin Lilić je novinarka, aktivistkinja i autorka dokumentarnih filmova.

Nakon završenih studija istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu karijeru je počela na televiziji B92 radeći kao novinarka i reporterka. Nakon godinu dana prelazi u produkciju VICE gde se okreće temama ženskih prava i obrađuje ih kroz tekst i dokumentarne filmove. Njen dokumentarac “Neželjene ćerke Crne Gore” o selektivnim abortusima ostao je zapažen u regionu i bio prikazan na nekoliko filmskih festivala. Radila je kao urednica Active sekcije u ELLE magazinu, a zatim i kao urednica kulture na portalu BURO247.

Kroz svoj rad, kontinuirano se zalaže se za promovisanje ispravne medijske slike žene i prevenciju nasilja nad ženama putem adekvatnog saopštavanja o njemu. Dobitnica je i BEFEM nagrade za feministički medijski doprinos i članica je grupe Novinarke protiv nasilja.