Dvadeset sanitetskih vozila spašavaće živote širom Srbije

0

Dvadeset zdravstvenih ustanova širom Srbije dobilo je danas nova sanitetska vozila sa modernom opremom, zahvaljujući sredstvima Evropske unije (EU). Ova vozila deo su šireg paketa pomoći zdravstvenom sistemu Srbije u borbi protiv Kovida-19 za koji je EU opredelila preko 17,6 miliona evra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici prisustvovali su danas primopredaji ovih vozila, koje će doprineti da domovi zdravlja i bolnice u Srbiji imaju bolju i modernu opremu, a građani bolju zdravstvenu zaštitu.

Primopredaji su prisustvovali i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktorka kancelariju UNOPS-a Srbiji, Mikela Telatin, direktorka Instituta zа јаvnо zdrаvljе Srbiје „Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut”, kao i predstavnici zdravstevnih institucija koje su dobile donaciju.

„Ovo je veoma važna oprema i veoma važna stvar, posebno u vreme pandemije, u vreme kada su nam aparati za kiseonik i ovako dobro opremljena vozila više nego potrebni. Hvala Evropskoj uniji, mi smo iskreno zahvalni na ovoj podršci. Hvala im i na pomoći koju nam pružaju u oblasti strukturnih reformi. I kada kažem hvala, mi zaista cenimo novac koji poreski obveznici drugih zemalja plaćaju za našu zemlju. Za nas je uvek i u svkaoj situaciji važno da istaknemo da se Srbija nalazi na evropskom putu”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Kovid 19 vrši ogroman pritisak na zdravstveni sistem u Srbiji kao i svuda u svetu. Od izbijanja pandemije pre godinu dana EU stoji uz Srbiju uz punu solidarnost. U okviru našeg paketa hitne medicinske pomoći od 17 miliona evra danas smo uručili 20 ambulantnih vozila za bolnice u Srbiji kojima su najpotrebnija, u prisustvu predsednika Republike, ministara i ambasadora država članica EU. Ova donacija je sastavni deo veće podrške Evropske unije kojom je obezbeđena ključna medicinska oprema, zaposleno medicinsko osoblje i potpomognut budžet. U tom smislu, prošlonedeljni predlog Evropske komisije da izdvoji 12 miliona evra za Srbiju kao doprinos iz Fonda solidarnosti EU predstavlja još jednu opipljivu komponentu naše podrške. Solidarnost će i dalje biti princip kojim se rukovodi podrška EU Srbiji. Udruživanjem snaga, zajedno, EU i Srbija će prevazići ova teška vremena i nastaviti s napretkom Srbije na putu ka članstvu u EU”, istakao je šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

Doniranih 20 vozila su opremljena setovima za kiseonik, mobilnim respiratorima, defibrilatorima, nosilima, kardiološkim stolicama, i drugim uređajima koji će doprineti da medicinske službe mogu još spremnije da zbrinu hitne slučajeve.

Ona su uručena domovima zdravlja u Gornjem MIlanovcu, Kraljevu, Kruševcu, Leskovcu, Golupcu, Knjaževcu, Pirotu, Krupnju, Žagubici, Bujanovcu, Medveđi i Jagodini, kao i opštim bolnicama u Ćupriji, Boru, Novom Pazaru, Smederevskoj Palanci, Loznici, te Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć, Specijalnoj bolnici “Sveti Sava” i Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa.

Donacija sanitetskih kola ukupne vrednosti 800.000 evra obezbeđena je sredstvima koje je Evropska unija u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije prenamenila iz projekata koje EU podržava u Srbiji, a koje sprovodi UNOPS, koji je i sproveo nabavke neophodne medicinske i nemedicinske opreme.

U saradnji sa UNOPS-om nabavljeno je 140 potpuno opremljenih trijažnih kontejnera, desetine monitora za intenzivnu negu, respiratora, beskontaktnih toplomera, koncentratora kiseonika, 800.000 zaštitnih maski, dva uređaja  i reagensi za PCR testove. Dodatno, kako bi se zdravstveni sistem Srbije  osnažio za proces vakcinacije protiv korona virusa, Evropska unija je pomogla nabavku zamrzivača i frižidera za čuvanje vakcina, kao i 26 vozila za transport vakcina širom zemlje.

Podeli

Comments are closed.