Evropska banka za obnovu i razvoj obezbeđuje finansiranje OTP banke u Srbiji od 60 miliona evra. Kao deo finansijskog paketa, 10 miliona evra je pozajmljeno kroz program Banke za MSP (mala i srednja preduzeća) Go Green koji podržava Evropska unija (EU).

Finansijski paket omogućiće OTP banci Srbija da nastavi da podržava ulaganja lokalnih malih i srednjih preduzeća u unapređenje tehnologije i opreme, povećanje konkurentnosti i podršku izvoznom potencijalu. Zajam će takođe podržati zelenu ekonomiju Srbije jer će 50 odsto zajma za MSP i 70 odsto dela za MSP Go Green biti pozajmljeno za investicije usklađene sa pristupom Banke u tranziciji zelene ekonomije (GET).

Po uspešnom završetku svojih investicionih projekata, mala i srednja preduzeća koja se finansiraju kroz SME Go Green program će imati pravo na povrat novca u iznosu od 10 procenata iznosa zajma, ili 15 procenata za investicije u obnovljive izvore energije i lanac vrednosti agrobiznisa. EU će obezbediti podsticaje kako bi pomogla da se premosti jaz između visokih početnih troškova i budućeg povraćaja investicija.

MSP su okosnica srpske privrede i obezbeđuju dve trećine zaposlenih u zemlji. Poboljšanje njihovog pristupa finansijama je od vitalnog značaja za održiv i inkluzivan ekonomski rast Srbije, ali i njenu integraciju u regionalna i globalna tržišta.

OTP banka Srbija je dugogodišnji partner EBRD-a sa dobrim iskustvom u podršci lokalnim MSP sa fokusom na zelenu tranziciju i održivost. Ona je najveći kreditor sa fizičkim licima i pravnim licima i druga po veličini banka u zemlji. Sa 155 filijala širom regiona, dobro je pozicioniran da obezbedi finansiranje preduzeća izvan najvećih gradova.

EBRD je do danas u Srbiju uložila više od 8,7 milijardi evra kroz 340 projekata, od kojih je skoro 70 odsto podržalo privatni sektor.