Efikasna javna uprava ključna za vladavinu prava i ekonomiju

0

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, istakao je tokom Dijaloga o politikama u okviru reforme javne uprave da je taj segment ključan za napredak u oblasti vladavine prava i ekonomije.

Ambasador Fabrici istakao je da je reforma javne uprave proces koji utiče na sve segmente života i da je za njenu uspešnost od ključne važnosti obezbediti kapacitete.

„Za dobru upravu i uspešnu reformu potrebni su dobri, profesionalni, nezavisni službenici koji će implementirati sve novine i obezbediti njihovu održivost. Potrebno je više javne komunikacije kako bi se objasnio napredak reformi i korist koju će one doneti“, naglasio je on.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić je istakao da podrška Evropske unije mnogo znači Vladi u nastojanju da izgradi javnu upravu po meri svih građana, a istovremeno po ugledu na najmodernije evropske standarde i prakse.

„Zahvaljući dobro sprovedenim aktivnostima, Evropska komisija je na osnovu Prvog izveštaja o samoproceni realizacije Sektorskog reformskog ugovora za 2016. godinu u novembru prošle godine uplatila u budžet Republike Srbije 30,5 miliona evra kao podršku reformi. Na osnovu aktivnosti koje smo sproveli, očekujemo da će biti odobrena još jedna tranša finansijske pomoći za dalje aktivnosti“, rekao je Ružić.

Dijalog o politikama u okviru reforme javne uprave održava se kako bi se razgovaralo o napretku, rezultatatima i ciljevima u ovom procesu. Aktivnosti se odvijaju između institucija Republike Srbije koje su uključene u realizaciju Sektorskog reformskog ugovora i Delegacije Evropske unije. Ovo je bio peti ovakav sastanak.

Sektorski reformski ugovor predstavlja podršku budžetu Republike Srbije za sprovođenje reforme javne uprave. Njegova vrednost je 80 miliona evra, od čega je 70 miliona direktne budžetske podrške, a 10 miliona evra komplementarne podrške kroz četiri ugovora tehničke podrške, pojašnjava Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Podeli

Comments are closed.