Evropska investiciona banka (EIB) finansiraće izgradnju „Autoputa mira“ između Niša i Prištine. Ugovor su danas svečano potpisali ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, Migel Morgado, direktor sektora EIB za Italiju, Maltu, Slovеniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan i pomoćnik direktora Koridora Srbije Dušan Purić.

Evropska komesarka za transport Violeta Bulc čestitala je Srbiji i svim učesnicima na projektu. Potpisivanje ugovora o finansiranju auto-puta veliki je korak ka povezivanju regiona, ocenjuje komesarka.

„Povezivanje znači mir, nadu i prosperitet. Važno je da smo omogućili zemljama regiona da se povežu i iskoriste sve benefite koje to povezivanje omogućava. Imamo velike nade za region i u naredna dva dana razgovaraćemo o mogućnostima dalje saradnje i transportnom povezivanju“, kaže komesarka Bulc.

https://twitter.com/Bulc_EU/status/1172095153055719425

Ministarka Mihajlovićeva ističe da se na pripremi ovog projekta radilo tri godine i dodaje da je vlada Srbije opredeljena ka povezivanju sa regionom i saradnji.

„Ovaj projekat je važan ne samo zbog privrednog razvoja Srbije i povezivanja građana u nekoliko okruga, već i politički, zarad stabilnosti u regionu, jer pokazuje želju naše zemlje da se razvija, ali i da do rešenja dolazi kompromisom i saradnjom. Strateški, ovaj auto-put omogućiće nam izlazak na more i luke“, ocenjuje ministarka.

Migel Morgado rekao je da će EIB nastaviti da podržava Srbiju kako bi se unapredile veze unutar zemlje, regiona i sa EU.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ističe da je ovo važan dan za Srbiju i da će dovesti do poboljšanja kvaliteta života građana. U praksi, pokazujemo da smo aktivan deo transevropske mreže i povezivanja, što će dovesti do većeg privrednog rasta, novih radnih mesta i bolje povezanosti, ocenjuje ministarka.

Od ukupne svote, 100 miliona evra je u formi kredita, dok je 48 miliona investicioni grant iz WBIF. Očekuje se da radovi na prvoj deonici od Niša do Pločnika započnu krajem naredne godine.

Komesarka Bulc boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji, tokom koje će prisustvovati i otvaranju Stalnog sekretarijata Transportne zajednice u Beogradu, prve EU institucije sa sedištem u Srbiji.