Ukoliko biste seli u automobil u 8 ujutru i iz Beograda krenuli na jug Srbije, za 4 sata (mahom auto-putem) nakon pređenih 312km, našli biste se na vrhu vulkanske kupe! Takvog je izgleda planina Radan, 33km južno od Kuršumlije, na čijem vrhu se nalazi Ivan Kula iz 14. veka, boravište Kosančić Ivana, srpskog templarskog viteza iz reda “Zmaj”. Od temelja do vrha kule ima 14m, a sa vrha se (kad je vedro) vidi čitavo Kosovo polje. I baš su tamo iz ove kule, kaže legenda, srpski junaci Ivan, Milan Toplica i Miloš Obilić, krenuli u čuveni rat s Turcima 1389.

Tačno 65 minuta vožnje potrebno je da iz gungule Beograda stignete u prirodno stanište više od 200 vrsti ptica! Zove se Obedska bara u blizini reke Save čije korito tu ima oblik potkovice. Ovu jedinstvenu eko-destinaciju godišnje obiđe oko 19 hiljada posetilaca.

Šta kažete na to da vam do ulaska na “dno” nekadašnjeg Panonskog mora i 350km2 peščare iz vremena ledenog doba, treba tačno 2 sata vožnje od Beograda? Jedan od najvažnijih evropskih biodiverziteta u Evropi, Deliblatska peščara, prirodni je dragulj Evrope. Na prostoru od Dunava (u Srbiji) do Karpata (u Rumuniji) živi oko 900 biljnih vrsta od kojih su neke apsolutno jedinstvene na celom evropskom kontinentu.

Otkako je Srbija (2015.) kao prva zemlja u jugoistočnoj Evropi postala deo međunarodnog ekološkog projekta Evropske komisije “EcoDots – Zeleno putovanje kroz Evropu”, sve što bi trebalo da uradite je da u telefon instalirate Android aplikaciju skeniranjem QR koda sa ove stranice. Eco dots – poveziovanje zelenih tačaka.

Jasne i zanimljive informacije o najvažnijim ekološkim i prirodnim rezervatima Srbije, jedinstvenim mestima, vrednostima, kulturnim i istorijskim znamenitostima, o načinu života stanovništva, turističkim atrakcijama, mogućnostima za smeštaj turista željnih zelenih oaza – sve na jednom mestu.

Tu se nalaze kratke informacije i putokazi ka 15 zaštićenih područja u Srbiji među kojima i četiri nacionalna parka:  Đerdap, Tara, Fruška Gora i Kopaonik. U nekoliko klikova pred vama se može naći sedam specijalnih prirodnih rezervata: Uvac, Zasavica, Obedska Bara, Bagremara, Koviljsko-Petrovaradinski rit, Delibatska Peščara i Gornje podunavlje. Zatim predeo izuzetnih odlika – Vlasina, park prirode Stara planina, rezervat biosfere Golija i spomenik prirode, jedinstvenog izgleda: Đavolja Varoš.

Zahvaljujući podršci Ministarstva trgovine, turizma i tekomunikacija, Evropske komisije i Telenor fondacije, domaći i strani turisti lako se informišu o očuvanim predelima i bogatoj kulturnoj baštini Srbije.

Ideja ovog umrežavanje počiva na efikasnosti – povezati turiste, mala, srednja i mikro preduzeća u sektoru ugostiteljstva, kao i turoperatere i lokalne zajednice sa konceptom održivosti turizma u zemljama Italije, Austrije, Švajcarske, Nemačke, Slovenije i Srbije. Partneri projekta iz Srbije bili su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija kao i Centar za istraživačke i razvojne projekte EcoDev.

Ova platforma nudi pristupačan smeštaj i zelene rute u Italiji, Austriji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Sloveniji i Srbiji. Tu se promoviše potražnja za održivim turizmom, a uključeni su i mali objekti, turističke agencije koji sa putnicima-turistima zainetersovanim za ekologiju dele interesovanja – razvoj održivog turizma povezan za zaštitom životne sredine.

 Projekat EcoDots pokrenula je Evropska komisija u okviru Okvirnog programa za preduzetništvo i inovacije (CIP), programi finansiranja 2013. kako bi promovisala razvoj održivog eko-turizma.