Obeležavajući Erazmus Dane, koji se ove godine održavaju od 15. do 17. oktobra, Erazmus studentska mreža Srbije organizovala je vebinar pod nazivom Erasmus+ Chat. Cilj ovog događaja je bio da mladi u Srbiji od svojih vršnjaka saznaju kakve mogućnosti pruža Erasmus+ program i ostali programi Evropske unije namenjeni mladima.


Na događaju smo mogli da čujemo studentkinju geografije iz Novog Sada, Elenu Tadić, koja se trenutno nalazi na razmeni u Salcburgu, u Austriji, a kojoj je ovo treća prilika da ode u inostranstvo na studije, nakon što je osetila čari Erazmus+ programa u Temišvaru (Rumunija) i Olomoucu (Češka). Pričala nam je o tome kako je biti student na razmeni u vreme pandemije, kako izgleda onlajn studiranje i kako se studenti i profesori snalaze u novom okruženju. Takođe je sa nama podelila kako izgleda sam proces prijave za Erazmus+ program i koje su prednosti učestvovanja na Erazmus+ programu.


Irina Veselinović, koja je radila na istraživanju “Uticaj pandemije virusa COVID-19 na studentske razmene” koje je sprovela Erazmus studentska mreža u periodu od 15. do 30. marta 2020. godine, a u kojem je učestovalo čak 22.000 studenata na razmeni, skrenula nam je pažnju na neke od problema sa kojima se studenti na razmeni susreću, ali ne samo za vreme pandemije, nego i inače. Uvela nas je i u buduće Erazmus projekte, kao što je blended mobility.


Mogli smo da čujemo i Nikolinu Đurić, studentkinju Anglistike iz Novog Sada, koja se već dugo interesuje za odnose sa javnošću i marketing, i koja je iskoristila priliku da ode na 12 meseci u Brisel (Belgija) i oproba se kao volonter u nevladinoj organizaciji, i to preko programa European Solidarity Corp, koji obezbeđuje džeparac tokom boravka i refundira putne troškove i troškove vize. Upoznala sam se sa ovim programom, koji je studentima u Srbiji još uvek relativno nepoznat, govorila nam o procesu prijave i mogućnostima volontiranja u različitim oblastima.

Razgovor je vodio Aleksandar Jovanović, koji je postavljao pitanja svih zainteresovanih studenata.
Ukoliko i vi imate neka pitanja i želite da saznate nešto više o mogućnostima studiranja ili volontiranja u inostranstvu preko programa koje finansira EU, vebinar možete pogledati na ovom linku.

 

Ovaj događaj organizuje Erazmus studentska mreža (ESN) uz podršku Delegacije EU u Srbiji. ESN je nevladina studentska organizacija koja podržava internacionalne studente i razvija studentske razmene u Evropi.