Studenti i akademsko osoblje iz Latinske Amerike imaće više prilika da studira ili se obučava na evropskim univerzitetima zahvaljujući povećanoj podršci Erasmus+, novog evropskog finansijskog programa za obrazovanje, obučavanje, sport i omladinu.

Ovo je poruka koju će Andrula Vasiliu, evropski komesar za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i omladinu, poručiti na 9. Međunarodnom kongresu o visokom obrazovanju koji će se održti u Havani, Kuba, od 10. do 14. februara. Evropski studenti i osoblje će isto imati priliku da osete duh univerziteta Latinske Amerike. Tokom njene posete ovom ostrvu, komesar će takođe razgovarati sa visokim predstavnicima vlade, uključujući ministre spoljnih poslova Bruno Rodrigez, visokog obrazovanja Elsa Velaskez, kulture Rafael Bernal, i spoljne trgovine i ulaganja Rodrigo Malmierka.

Govoreći uoči svoje posete, komesar Vasiliu je rekla: „Erasmus+ je dokaz posvećenosti Evrope jačanju akademske saradnje sa Latinskom Amerikom, koja se gradi na vezama koje već postoje između naših visokoobrazovnih institucija. Pored obezbeđivanja više individualnih stipendija za studente iz Latinske Amerike koji žele da studiraju u EU, takođe pružamo više podrške povećanju međunarodnog domena univerziteta sa obe strane Atlantika i ulaganju u izgradnju kapaciteta.”

Oni koji su imali koristi

Od 2004. godine, više od 8 000 studenata i osoblja iz Latinske Amerike su imali koristi od stipendije iz EU, da studiraju ili se obučavaju na evropskim univerzitetima kroz program Erasmus Mundus, koji je sada u sklopu programa Erasmus+.

Studenti koji žele da studiraju u Evropi nekoliko meseci mogu se prijaviti na svom univerzitetu za stipendiju „kredita mobilnosti”. EU stipendije su takođe dostupne studentima za celokupno trajanje studija, dvogodišnji zajednički master program, koje dodeljuju dva ili više univerziteta: 25 000 stipendija biće dostupno širom sveta. Isto, kandidati za doktorske studije iz Latinske Amerike mogu da se prijave za trogodišnje stipendije koje finansira Marija Sklodovska Kiri Akcija iz EU (ukupno 15 000 širom sveta). Preko 3 000 Latinoameričkih istraživača su dobili sredstva iz ovog programa od 2004. godine.

Erasmus+ će takođe nastaviti da podržava projekte usmerene na modernizovanje univerziteta u Latinskoj Americi kroz partnerstva sa institucijama u Evropi. Ovaj cilj je pre toga finansirao program EU ALFA (Latinoamerička akademska obuka), koji je uložio 160 miliona evra na izgradnju kapaciteta u Latinoameričkom sektoru za visoko obrazovanje od 2004. godine. Institucije iz više od 18 zemalja Latinske Amerike su uključene u preko hiljadu različitih projekata.

Okruženje  

Od skoro 3 000 predstavnika sa univerziteta i iz ministarstava širom sveta se očekuje da prisustvuju 9. Međunarodnom kongresu o visokom obrazovanju u Palati konvencije u Havani, sa temom: „Za društveno odgovorni univerzitet”.

Tokom svog puta na Kubu, komesar Vasiliu će posetiti projekat koji finansira EU kojim će rekonstruisati „Palatu drugog mesta”, istorijsko mesto u staroj Havani, i radionicu za adolescente koja je deo projekta koji finansira EU sa kancelarijom za istoriju grada Havane kao kubanskim partnerom.

Od 2008. godine, EU je obezbedila više od 86 miliona evra za programe saradnje na Kubi, i u ovom trenutku postoji 50 projekata koje finansira EU koji su u toku ili treba da počnu da rade. Glavni cilj saradnje EU je da doprinese održivom ekonomskom i socijalnom razvoju ostrva. Prioriteti uključuju bezbednost hrane, sredinu, adaptaciju na klimatske promene i razmenu stručnjaka, obuke i studija. Još jedno ključno područje za saradnju je kultura i nasledstvo.

Komesar Vasiliu će takođe posetiti Nacionalnu školu baleta, i upoznati Gledis Beker Diaz, V.D. predsednika Nacionalnog instituta za sport i rekreaciju.

Predloženi EU- Kuba Sporazum o saradnji

Evropska komisija je donela predlog Savetu za pregovaranje o direktivama o bilateralnoj političkoj konsultaciji i sporazum o saradnji sa Kubom u aprilu 2013. Predložene direktive o pregovaranju su razmatrale države članice EU u radnim grupama Saveta.

Ministri će razmotriti da li će usvojiti direktive o pregovaranju na sledećem Savetu spoljnih poslova, koji se danas održava u Briselu .

Za više informacija

European Commission: Education and training (Evropska komisija: Obrazovanje i obučavanje)

Erasmus+ (Erasmus+)

Erasmus+ website (Erasmus+ vebsajt)

Erasmus+ Frequently Asked Questions (Erasmus+ često postavljena pitanja)

Erasmus+ on Facebook (Erasmus+ na Fejsbuku)