Od 14. do 16. oktobra se širom Evrope i sveta obeležavaju „Erazmus dani“ sa idejom promocije međunarodne mobilnosti ali i novog programskog ciklusa Erazmus +. Erazmus dani su prilika da se svi širom sveta uključe i organizuju događaj, podele svoju Erazmus priču ili projekat. Prošle godine je tokom ove manifestacije održano 5024 događaja u 84 zemlje.

Ovogodišnji Erazmus dani su povod za organizaciju nekoliko događaja i edukativnih onlajn kampanja u Srbiji od strane  Erazmus studentska mreža (ESN) uz podršku Delegacije EU u Srbiji.

U polju obrazovanja Erazmus+  se posebno fokusira na studentsku mobilnost, koja je sve popularnija među studentima u Srbiji, ali i stranim studentima koji planiraju da dođu u Srbiju i provedu jedan deo svojih studija ovde. Tokom ova tri dana svi zainteresovani moći će da saznaju kako je to biti učesnik/ca studentske razmene u okviru događaja: Erasmus+ Chat u Beogradu i Erasmus+ Chat: Kako otići na razmenu sa Filozofskog Fakulteta? u Novom Sadu.

O novom ciklus programa pričaćemo na događaju “Upoznaj Erazmus+ 2021-2027” na kojem će učestvovati:

– Goran Bogunović iz Tempus Fondacije – Nacionalne agencije koja sprovodi program Erazmus+ u Srbiji

– Katarina Topalović koja se trenutno nalazi u Belgiji na Erazmus Mundus programu master studija.

Ukoliko želite da obnovite ili usavršite znanje nekog stranog jezika, pridružite se u kafiću Pozorišta mladih u Novom Sadu u petak u 20h i razgovarajte na različite teme na engleskom, španskom, italijanskom i mnogim drugim jezicima u okviru događaja Erasmus+ café: Language exchange.

Online događaji se mogu pratiti preko Fejsbuk stranica ESN Beograd i ESN Novi Sad i svi učesnici će moći da postave pitanja govornicima i saznaju sve što ih zanima  o samom programu, iskustvima sa razmene ili konkretnim savetima pre odlaska, tokom boravka i po povratku sa razmene.

Pored toga, do 14. oktobra  biće organizovana onlajn kampanja na Instagram stranici ESN-a za promociju Erazmus + programa i iskustva dosadašnjih učesnika studentskih razmena.

Erazmus+  je najveći obrazovni program Evropske unije koji obezbeđuje finansiranje projekata za saradnju u tri oblasti: obrazovanjemladi i sport. Organizacije i obrazovne institucije iz Srbije i ove godine mogu da učestvuju u programu koji započinje novi sedmogodišnji ciklus, pošto je Evropska komisija objavila poziv za finansiranje projekata za 2021. godinu. Opšti prioriteti novog sedmogodišnjeg programa su: podrška inkluziji, digitalna transformacija, zaštita životne sredine i borba protiv klimatskih promena i učešće u demokratskom životu.

Novi Erazmus+ program traje od 2021-2027. godine i predviđeni budžet za ovaj sedmogodišnji period je oko 26 milijardi evra.

Republika Srbija od konkursnog roka za 2019. godinu učestvuje u programu kao punopravna članica. Samo tokom 2019. i 2020. godine, institucije iz Srbije su učestvovale u 1220 projekata, ukupne vrednosti 71,5 miliona eura.

Do sada je preko 13.000 studenata i nastavnika iz Srbije imalo priliku za profesionalni razvoj na evropskim univerzitetima. Paralelno sa tim, univerziteti i druge obrazovne institucije iz Srbije privukle su preko 4.300 studenata i nastavnika iz Evrope kroz program Erasmus +.