Postignuti rezultati, planovi za naredni period i značaj obrazovanja u procesu evropskih integracija bile su glavne teme otvaranja konferencije „Saradnja Srbije i EU –  Stvaranje mogućnosti za unapređenje obrazovanja kroz Erazmus+ program“ u organizaciji Fondacije Tempus.

Prvi govornik, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, ističe da obrazovanje ostaje jedan od prioriteta delovanja EU. Ističe kako u Evropi postoji pojam Erazmus generacija, koja obuhvata milione ljudi koji su prošli kroz ovaj program.

„Ovo ulaganje u znanje, veštine i kompetencije doneće korist pojedincima, institucijama, organizacijama i društvu u celini, doprinoseći rastu i obezbeđujući jednakost, prosperitet i socijalno uključivanje u Evropi i šire. Stoga bih želeo da ponovim da se nadam da će Srbija nastaviti svoje učešće u novom programu Erazmus+ u punom kapacitetu u sledećem programskom ciklusu. Ovaj program neprocenjivo doprinosi pristupanju Srbije u odnosu na Poglavlje 26, kako u obrazovanju, tako i u oblasti politika za mlade“, ističe ambasador EU.

Istovremeno je pozvao sve organizacije da se prijave na dva javna poziva Evrposke komisije u oblasti obrazovanja, sa ciljem ublažavanja posledica pandemije COVID 19. Konkurisanje za sredstva koja ukupno iznose 100 miliona evra traje do 29. oktobra.

Od 2019. godine, Srbija je programska zemlja u okviru Erazmus+, jedna od šest članica koje nisu istovremeno i deo EU. Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Aleksandar Jović kaže da to ministarstvo podržava aktivnosti programa koji je mnogo toga dobrog doneo obrazovnom sistemu Srbije.

„Sada kada se prvi ciklus Erazmus+ programa završava, potrebno je naglasiti da je ovaj program bio od izuzetne važnosti za jačanje kapaciteta institucija u Srbiji, ali posebno za internacionalizaciju našeg obrazovanja kroz mobilnost nastavnika, učitelja, profesora, učenika i studenata. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nastaviće u narednom periodu da pruža punu podršku ne samo Tempus fondaciji, nego i svim učesnicima Erazmus+ programa, svim onim pojednicima ili institucijama koji će učestvovati u novom ciklusu, i pomoći i obezbediti dodatna sredstva za veće učešće u programu“, napominje Jović.

Saradnju u prvi plan ističe i pomoćnik ministra omladine i sporta Uroš Pribićević.

„Partnerstvo koje su uspostavili Ministarstvo omladine i sporta, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Tempus fondacijom, uz punu podršku Delegacije Evropske unije, pokazalo se kao pun pogodak. Od početka sprovođenja programa, Ministarstvo omladine i sporta je nastojalo da podrži njegovu implementaciju u Srbiji kroz dodatne aktivnosti. Uz finansijsku podršku Ministarstva, kroz obuke i treninge, jačani su kapaciteti udruženja, kancelarija za mlade i organizacija u oblasti sporta za apsorbovanje sredstava“, kaže Pribićević.

Predsednica Konferencije univerziteta Srbije Ivanka Popović kaže da je bitno da se tekovine rada u okviru Erazmus projekata, kako bi se do kraja iskoristili pozitivni efekti.

„Nesumnjivo je veliki materijalni doprinos koji je došao kroz ojačavanje resursa koje su imali fakulteti, i korist koja je iz toga proistekla, ali čini mi se da se uvek moramo vratiti na ono što je najvažnije, a to je ljudski potencijal. Najveća vrednost Srbije jeste ljudski potencijal. Ono vreme i trud koji su uloženi u gajenje novih generacija istraživača i nastavnika je jedan od dobrih rezultata Erazmus programa“, zaključuje rektorka Univerziteta u Beogradu.

Predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta Radivoje Stojković poručio je da je „fascinantna umreženost i povezanost u Tempus i Erazmus+ mreži“ u kojoj učestvuje mnogo obrazovnih ustanova i institucija.

Upraviteljka Tempus fondacije Marija Filipović Ožegović ističe da je Srbija među najuspešnijim učesnicama programa, da je određene korake preduzela u rekordnom roku, a predstavila je i mogućnosti u narednom periodu.

„Novi program, pored svih ovih aktivnosti koje se tiču kvaliteta obrazovanja, podrazumeva i druge bitne segmente. Jedan se tiče izuzetnosti obrazovanja i povezivanje sa naukom, pre svega kroz inicijativu Evropski univerziteti, ali očekujemo i druge inicijative, i želim da čestitam Univerzitetu u Beogradu na ulasku u jednu takvu alijansu. Drugi segment programa se tiče inkluzivnosti, ali ne u onom najužem smislu, već pre o inkuzivnosti koja se tiče ekonomskih ili bilo kojih drugih prepreka za učestvovanje u programu, tako da će biti finansijskih dotacija za one kojima je sada program teže dostupan“, najavljuje Filipović Ožegović.

Erazmus+ (Erasmus+) je program Evropske unije koji obezbeđuje finansiranje projekata za saradnju u tri oblasti: obrazovanje, mladi i sport. Sedmogodišnji program sa budžetom od skoro 15 milijardi evra (14,7), Erazmus+ se sprovodi od 2014. do 2020. godine i objedinjuje nekoliko prethodnih programa – Erazmus Mundus (visokoškolsko obrazovanje), Tempus (saradnja obrazovnih institucija), Mladi u akciji (organizacije mladih) i Program za celoživotno učenje.

Fondacija Tempus je organizacija koja se 18 godina bavi učešćem Srbije u programima Evropske unije vezanim za obrazovanje, a od 2014 je nadležna za praćenje projekata iz programa EU „Erazmus+“. Fondacija sarađuje sa obrazovnim i omladinskim institucijama, pruža podršku svim institucijama i organizacijama u vezi sa konkurisanjem za projekte, kao i pojedincima povodom pronalaženja Erazmus+, CEEPUS i drugih stipendija, karijernog vođenja i savetovanja i sprovodi druge aktivnosti sa ciljem razvoja ljudskih resursa i društva u celini.