Obraćanje visoke predstavnice EU, Ketrin Ešton, nakon vanrednog zasedanja Saveta spoljnih poslova o Ukrajini.

„Danas sam sazvala vanrednu sednicu Saveta spoljnih poslova zbog značajnog pogoršanja situacije u Ukrajini. Takođe sam zamolila tri ministra spoljnih poslova, ministra Stajnmajera, ministra Fabiusa i ministra Sikorskog, da otputuju u Kijev i sastanu se sa predsednikom Janukovićem i liderima opozicije. Već znate da sam bila na iranskim pregovorima i vodila ih. Ministri su jos uvek u zemlji i nastavljaju sa sastancima, ali ja sam u neprestanom kontaktu sa njima upućujem ministre koji su ovde na najnovije informacije.

Tokom današnje rasprave na zasedanju Saveta, ministri su izrazili svoju zaprepašćenost pogoršanjem situacije. Oni su najstrože osudili svaku upotebu nasilja; naše misli su sa porodicama žrtava.

Savršeno je jasno da je nasilje potpuno neprihvatljivo i da mora prestati odmah. Dalja eksalacija krize mora biti izbegnuta. Odgovorni za kršenje ljudskih prava moraju biti privedeni pravdi. Pozivamo sve suprotstavljene strane da se uključe u smisleni dijalog kako bi se sprečila dalja eskalacija krize i našlo političko rešenje. Najveća odgovornost za pokretanje takvog dijaloga je na predsedniku.

Svako dugotrajno rešenje mora uključivati formiranje nove, inkluzivne vlade, reformu ustava i stvaranje uslova za demokratske izbore.

Evropska unija je i dalje spremna da podrži Ukrajinu u procesu političkog dijaloga. Naša ponuda političke i privredne integracije ostaje na stolu, kao i naša predanost unapređenju odnosa ljudi između EU i Ukrajine.

Ali u svetlu pogoršane situacije, EU je odlučila da pod hitno mora da uvede ciljane sankcije. Složili smo se da ukinemo licence za opremu koja se koristi za unutrašnju represiju.

Zamolili smo sva relevantna radna tela u Savetu da odmah učine neophodne pripreme. U svetlu događanja u Ukrajini, primena ovih sankcija će otpočeti ubrzo.

Nastavićemo da blisko sarađujemo sa međunarodnom zajednicom, i očekujemo dugotrajno, inkluzivno rešenje ove krize.”