Evropska komisija je danas najavila pomoć u iznosu od 83 miliona evra u okviru Instrumenta za pomoć u vanrednim situacijama, čije je osnivanje predloženo 2. marta, za unapređenje životnih uslova izbeglica u Grčkoj. Sredstva će odmah biti stavljena na raspolaganje partnerima (UNHCR, Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i šest međunarodnih nevladinih organizacija) koji će sarađivati sa grčkim nevladinim organizacijama koje poznaju prilike na terenu.

Komesar EU za humanitarnu pomoć i upravljanje vanrednim situacijama Hristos Stilijanides je danas u Atini potpisao prve ugovore u okviru novog instrumenta za podršku u vanrednim situacijama unutar EU, koji je uspostavljen kako bi se državama članicama pomoglo da se izbore sa različitim krizama, poput velikog priliva izbeglica.

„Migrantima i izbeglicama u Evropi moramo što pre da obezbedimo dostojanstvene životne uslove. Projektima koji se već sprovode na terenu na konkretan način pokazujemo kako se Evropa suočava sa izazovima. Partneri koji rade rame uz rame sa vladom Grčke i lokalnim nevladinim organizacijama će se postarati da pomoć dopre do što većeg broja ljudi na koordiniran i strukturisan način“, rekao je Hristos Stilijanides, komesar EU za humanitarnu pomoć i upravljanje vanrednim situacijama.

Komesar se sastao sa alternativnim ministrom Grčke nadležnim za politiku migracija Joanisom Mouzalasom i, zajedno sa ministrom i gradonačelnikom Atine, Jorgosom Kaminisom, obišao projekte podrške izbeglicama u Eleonasu.

Komisija će novim projektima obezbediti primarnu zdravstvenu negu, hranu, bolje sanitarne uslove, prostore namenjeni boravku dece i privremeni smeštaj za desetine hiljada izbeglica i migranata u Grčkoj.

Pomoć najavljena danas dopunjuje ukupnu pomoć koju je EU pružila Grčkoj u kontekstu izbegličke krize. Grčka je od 2015. primila 181 milion evra pomoći za vanredne situacije iz Fonda za azil, migracije i integracije za upravljanje izbegličkom krizom, povrh 509 miliona evra koliko je za Grčku opredeljeno u okviru nacionalnog programa za Grčku za period 2014-2020.